Blikkfanger

Hvordan lager jeg et vellykket nettkurs?

av | apr 10, 2025 | Blogg, Kursadministrasjon

Mann med skjegg sitter i kjøkkenet sitt, foran en laptop med hodetelefoner på og tar et nettkurs

Er du kurstilbyder eller har du lyst til å dele din kompetanse og bidra til andres profesjonelle utvikling eller personlig vekst? Da kan et digitalt kurs, der du tilbyr fleksible leksjoner for kompetanseheving, være noe du skal sjekke ut. Fordelen med å organisere et nettkurs er at du kan gjøre det tilgjengelig for deltakere uansett hvor de bor og når enn det måtte passe dem. I denne guiden veileder vi deg gjennom 9 trinn til hvordan du kan lage et nettkurs – fra idéfase til lansering, markedsføring, salg og forbedring av kurstilbudet ditt.

 

Hva er et nettkurs? 

Et nettkurs er undervisning eller opplæring som blir gjennomført digitalt. Man trekker gjerne et skille mellom live nettkurs og nettkurs laget som e-læring. 

I et live nettkurs gjennomføres undervisningen til et spesifikt tidspunkt i et virtuelt klasserom sammen med en kursinstruktør og andre deltakere. 

Til forskjell fra live nettkurs, er deltakerne ikke avhengig av å følge undervisningen til et bestemt tidspunkt i et e-læringskurs. E-læringskurs gir kursdeltakerne muligheten til å gjennomføre kurset hvor og når de vil, ettersom organiseringen ikke er forbeholdt hverken et fysisk sted eller gitt tidspunkt. Kursopplegget er allerede ferdig innspilt eller produsert av kurstilbyderen. 

Fortsett å lese: Hvordan kan jeg bruke digital læring som et effektivt verktøy? 

 

Nettkurs som e-læring

I denne guiden tar vi utgangspunkt i at du vil organisere et nettkurs som e-læring, der du ikke er avhengig av live undervisning. Slike nettkurs lar kursdeltakere samles til engasjerende og produktive leksjoner på egne premisser, der de får et godt utbytte for personlig utvikling eller kompetanseheving – særlig hvis du følger våre anbefalinger til hvordan du lager nettkurs i guiden nedenfor. 

 

Hvordan lager jeg et nettkurs? [9 trinn] 

1. Velge et emne som du kjenner godt 

Du bør velge et emne som engasjerer deg og som du har kunnskap eller innsikt i. Det er viktig at du – eller noen av kollegene dine – er kvalifisert til å organisere kurset, enten det er nybegynnerkurs i webdesign eller et dyptgående forløp i forskjellige, relaterte programvarer og verktøy. Det viktigste er at du får anledningen til å dele den kunnskapen og innsikten du sitter på etter mange års erfaring fra bransjen din. Kanskje du har flere års erfaring som leder av en virksomhet eller opparbeidet deg stor teknisk kompetanse i UX design. Da kan du krysse av både ekspertise og engasjement – men du må sørge for at emnet er relevant for andre også. 

 

2. Avklare etterspørsel og hvem kjernedeltakerne dine er

Før du kan gå videre med ideen din og utvikler nettkurset, må du avklare om det er etterspørsel etter hva du ønsker å tilby og selge. Når du vet hvorvidt etterspørselen er der, kan du spesifisere nettkurset ditt og sørge for at det innfrir på denne etterspørselen. Da må du tenke over hvem du vil tiltrekke og hvem du designer kurset til. 

Forestill deg en person som ønsker å lære seg det grunnleggende ved UX design, og lag en profil over de typiske forventningene denne kursdeltakerne har til et kurs i UX design. Denne profilen av en kjernedeltaker kan du bruke som en rettesnor i hele prosessen, fra å etablere og samle sammen kursmateriell, til å velge markedsføringsstrategi og salgsvinkling. 

Våre beste tips til hvordan du finner din kjernedeltaker er: 

  • Tenk tilbake til da du var helt grønn på området og forestill deg hva du ville ønske å vite hvis emnet var helt ukjent for deg
  • Sørg for å besvare de utfordringene og spørsmålene dine potensielle deltakere har
  • Det er viktig at du gjør deltakerprofilen så spesifikk som mulig, slik at du kan omfavne den målgruppen som faktisk er interessert i kurstilbudet ditt. Det er bedre å engasjere denne enn en stor gruppe av mennesker hvor interessen er laber

 

3. Hvilket læringsutbytte ønsker du at deltakerne skal sitte igjen med?

Du må ha en god forståelse for hva du tilbyr kursdeltakerne dine og hvilket læringsutbyttet både du og dem ønsker å sitte igjen med. En god forståelse for hvilke mål de potensielle deltakerne dine har, gjør det nemlig lettere å presisere innholdet i læringsmateriellet og utforme et nettkurs som innfrir deres forventninger og ønsker. 

Bruk gjerne profilen på kjernedeltakeren din til å etablere noen fiktive målsettinger som den har for kurset. Dette kan også være en god indikasjon på hvilke personlige målsettinger du setter for deg selv også samt den ønskende forretningsmessige verdien av å lansere nettkurset ditt. 

 

4. Kursdesign og organisering 

Du bør bruke tid på å organisere selve kurset slik at ditt engasjement og kunnskap skinner gjennom. I praksis betyr dette å strukturere kurset i moduler og leksjoner, hvor du tar et standpunkt til hvilken type innhold du vil dele med kursdeltakerne og hvordan du vil utforme undervisningsopplegget. Her er ambisjonen at innholdet gir troverdigheten til hele kurskatalogen din. Dette er hva som tiltrekker deltakerne til akkurat ditt nettkurs og nøkkelen til hvordan du kan skille deg ut blant konkurrentene på markedet. 

 

Format

Først og fremst, må du velge format, og det finnes flere ulike formater å velge mellom, alt fra minikurs til masterclass. Igjen, valg av format avhenger av målgruppen din og hvilke deltakere du ønsker å tiltrekke. Det er for eksempel mer hensiktsmessig å kjøre et forløp av flere korte leksjoner i et emne som deltakeren er helt grønn i, mens en dyptgående masterclass kan fungere bedre for en deltaker med høy kompetanse i emnet fra før av. 

En liste over forskjellige kursformat: 

  • Minikurs: Det tar vanligvis 1–2 timer å fullføre hele kurset og kan gjennomføres gjennom videoer og tester. Ofte tilbys det som et rimelig og intensivt alternativ.
  • Kurs som strekker seg over flere dager: Det er ofte bruk av forskjellige læringsmetoder og ulikt læringsmateriell per leksjon eller modul.
  • Masterclass: Den varer i noen uker eller måneder og gir en komplett forståelse for et emne. Her er det et stort fokus på ulike moduler, hvor læringsmateriellet og organiseringen spiller en avgjørende rolle. 

Moduler og leksjoner

Deretter bør du gjøre et valg omkring moduler og leksjoner. Modulene er de overordnede kategoriene i kurset ditt, mens leksjonene er de individuelle delene i hver modul. Her kan du organisere nettkurset som en komplett kurspakke, der deltakeren får tilgang på alle modulene fra start av, eller som enkelte moduler som deltakerne får tilgang på etter hvert eller hvis de betaler for tilgang. Det viktigste er at du tenker på hvordan du vil strukturere nettkurset fra en praktisk synsvinkel, der du vurderer frekvens og antall kurs samt aktiviteter. 

Vurder følgende: 

  • Hvilke aktiviteter kursdeltakerne skal gjennom i hver modul
  • Hvilket type kursmateriell hver modul er avhengig av 
  • Hvorvidt det skal være individuelle leksjoner i kurset

 

Gjennomføring

Når du har valgt format og gjort deg noen tanker for hvordan kurset skal struktureres, gjelder det å legge en fokusert plan for den faktiske gjennomføringen av nettkurset ditt. Det innebærer å definere en start og avslutning kurset skal ha og hvilke trinn deltakerne skal gjennom i forløpet. Her er det viktig å definere det læringsutbyttet du gjerne vil at deltakerne skal sitte igjen med, slik at du og dine deltakerne har noen klare målsettinger å forholde seg til. Dette hjelper både den individuelle deltakeren med å oppnå sine personlige eller profesjonelle mål og deg med å nå dine forretningsmessige ambisjoner. 

Kvinne spiller inn et nettkurs på kontoret sitt der hun forklarer en infografikk foran et kamera

 

5. Lage nettkurset 

Etter at du har lagt en plan for hvordan nettkurset skal gjennomføres, er det på tide å implementere denne i praksis. Her må du velge hvilket format du ønsker å organisere kurset i, hvilke læringsmateriell du vil bruke, og hvilke læringsmetoder du eller dine instruktører skal lene seg på. 

 

Læringsmetoder 

Det er avgjørende å møte deltakeren der de er, som blant annet betyr å tilpasse læringsmetodene etter deres preferanser og hvordan de lærer best. Dette er tett forbundet med de gjensidige forventningene dere har til hverandre, der jo flere ting som er avklart på forhånd, desto større er sjansen for at deltakerne blir fornøyde og du sitter igjen med et vellykket og lønnsomt nettkurs. 

  • Sosiale læringsmetoder: Ønsker du å gjøre kurset interaktivt og sosialt gjennom quiz eller leker?
     
  • Hybridlæring: Skal det være en kombinasjon av nettkurs og fysisk kurs?
  • Mikrolæring: Vil du legge til rette for små, intensive leksjoner i stedet for lange forløp? 

 

Kursmateriell og innhold i hver leksjon

Gå tilbake til modulene og leksjonene og fyll ut tomrommene med innhold – bokstavelig talt. I hver leksjon har du mulighet til å utfylle læringen med innhold. Godt og engasjerende innhold er avgjørende for å ikke bare tiltrekke potensielle deltakere, men engasjerende deltakere som tar kurset ditt. 

  • Videoinnhold: Vekk teksten til live og gjør leksjonen mer engasjerende.
     
  • Veiledninger: Guider, infografikk eller skjermbilder kan ha en stor verdi for deltakerne og bidrar til at de forstår hvordan noe skal gjennomføres i praksis.
  • Tekstinnhold: Godt skrevet tekst som er forklarende og brukervennlig er grunnleggende for et suksessfullt nettkurs.

Nedlastbar innhold: Lag gjerne sjekklister, maler eller ordlister som deltakerne kan bruke både mens de gjennomfører kurset og etter at de har fullført kurset.

Hvordan skaper jeg engasjement?

  • Bruk forskjellige læringsmetoder 
  • Sørg for at læringsmateriellet og innholdet er variert og tilpasset deltakernes forventninger og behov 
  • Husk å legge opp til pauser eller interaktive diskusjoner. Sosiale eller interaktive elementer i nettkurset er gull verdt 
  • Bruk digitale hjelpemidler fornuftig 

Fortsett å utforske: Hvordan gjøre nettkurset engasjerende

 

6. Velge riktig kursplattform 

Det er viktig å velge en kursplattform som støtter ideene dine og gjør det enkelt å gjennomføre nettkurset slik du har tenkt. Mange kurstilbydere kombinerer flere ulike plattformer for å sikre en best mulig leveranse av kurs på nett.

Et system for kursadministrasjon, også kjent som et training management system (TMS), hjelper deg med å automatisere administrative oppgaver, ta imot påmeldinger, holde oversikt over kurs og planlegge markedsføringstiltak.

Dersom du ønsker å lage nettkurset ditt som e-læring, trenger du en e-læringsplattform, ofte kalt  learning management system (LMS). Et LMS lar deg utvikle og distribuere e-læringsinnhold som deltakerne kan gjennomføre i sitt eget tempo. 

Ønsker du at nettkurset ditt skal inneholde live nettundervisning, finnes det en rekke gode plattformer du kan benytte for å sende kurset. Du finner en oversikt over de mest populære alternativene her.

Uansett hvilke løsninger du velger, er det viktig å tenke helhetlig og vurdere hvilke funksjoner som er viktige for deg og deltakerne dine – både nå og i det lange løp.

Tenk over følgende kriterierer til kursplattform: 

  • Brukervennlighet: Det skal være enkelt for både deg og deltakerne i navigere i systemet
  • Innhold: Støtter systemet alle innholdstypene du ønsker å bruke?
  • Branding: Kan du tilpasse innholdet etter din merkevare?
  • Kostnader: Hvor mye koster det å drifte og etablere kurs på plattformen?

Muligheter for integrasjoner: Kan du integrere systemet med andre plattformer,  og er det kompatibelt med tablet eller smarttelefoner? 

Dra nytte av læringsplattformen vår

Som kurstilbyder kan du sette sammen engasjerende kurs i vårt LMS. Her får du et komplett kursredigeringsverktøy der du kan integrere videoer, bilder, tekst og quizer direkte i kursene dine, hvilket hever brukeropplevelsen. Verktøyet lar deg ikke bare effektivt administrere all din e-læring, men kan også integreres med FrontCore kursadministrasjon der du enkelt administrerer andre kurstyper, som oppmøtebaserte kurs eller direktesendte digitale kurs. 

7. Bestemme en prismodell

Fra et forretningsmessig perspektiv er prissetting av kursene dine avgjørende for suksess og lønnsomhet. Hvor mye nettkurset koster påvirker naturligvis hvor attraktivt det er for potensielle kursdeltakere. Utover den umiddelbare tilbøyeligheten til å betale for kurset, er det viktig for den senere kursevalueringen. Deltakerne dine vil sannsynligvis vurdere kvaliteten av nettkurset og den grad av læringsutbytte som de har fått i hvor mye de har betalt for kurset. 

En prismodell kan for eksempel være strukturert som et abonnement eller som en fast pris og beløp. Det er også mulig å legge til rette for betalingsplaner og «kjøp nå, betal senere»-systemer. 

Når du etablerer en prismodell bør du tenke over følgende: 

  • Kvalitet på innhold 
  • Konkurrenter og marked
  • Potensielt læringsutbytte
  • Etterspørsel 
  • Troverdighet og autoritet 

Her er det også viktig å notere seg at du kan endre prisen fortløpende. Eksperimenter gjerne med prisen og ta gjerne i bruk introtilbud fortløpende. Prispakker kan også være fordelaktige å lansere, særlig når du har fått innsikt i hvordan potensielle deltakere reagerer på pristilbudet ditt. 

 

8. Lansere og markedsføre nettkurset

Nå kan du lansere nettkurset og sette sammen en fornuftig markedsføringsstrategi. Dette er avgjørende for at du overhodet kan tiltrekke deltakere til kurset. Her må du igjen tenke over målgruppen din og hvordan du best kan vekke deres interesse. Ettersom dette har vært den røde tråden de 7 tidligere trinnene og avgjørende for valg av format, utvikling av kursmateriell, og læringsplattform, har du allerede kommet langt på vei for å identifisere hvilke behov ditt nettkurs innfrir hos dem. Når det er sagt, bør du innhente mer målrettet data om målgruppen som du kan bruke til å markedsføre nettkurset på dine sosiale medier og på nettsiden din. 

Fortsett å lese: Vår guide til hvordan du kan markedsføre nettkurset ditt

 

9. Selge kurset og samle inn feedback 

Tett forbundet med lansering og markedsføring er salg. Også når du selger nettkurset, bør du legge en plan for den beste taktikken. Her anbefaler vi at du setter deg noen målsettinger for hvilke økonomiske resultater du vil se. Du kan gjerne sette andre forretningsmål og KPI-er for hvordan du skal selge nettkurset ditt.

Det er viktig at du alltid har et øye for forbedringer og videreutvikler nettkurset ditt løpende. Derfor bør du samle inn feedback fra alle deltakere og etter alle fullførte kurs. Her kan du få verdifull tilbakemelding, som vil være veiledende for hvordan du kan forbedre kurstilbudet ditt og gjøre forretningen din enda mer lønnsom. 

Mann sitter på et bibliotek foran sin laptop med hodetelefoner og ler mens han gjennomfører et nettkurs

 

Fordelen av å utnytte digital læring 

Et nettkurs gir stor fleksibilitet til den enkelte deltakeren. Det åpner opp for at kursdeltakeren kan lære på sine egne premisser og gjennomføre kurset i sitt eget tempo. Det kan derfor være nyttig å tilby nettkurs som et tillegg til alminnelige kurs eller som et alternativ til det tradisjonelle kursformatet. Det åpner opp for flere muligheter ved at det blir mer tilgjengelig og attraktivt for flere, både fordi geografisk avstand blir irrelevant og fordi du favner alle dem som lærer bedre gjennom andre metoder enn det tradisjonelle klasseromsforumet for læring

 

Oppsummering av hvordan du lager et nettkurs

  • Trinn 1: Velge et emne som du er engasjert i og er kvalifisert til å videreformidle kunnskap om
  • Trinn 2: Forsikre deg om at det er etterspørsel etter emnet
  • Trinn 3: Etablere målsettinger og ambisjoner for læringsutbyttet
  • Trinn 4: Lage kursdesign og strukturere nettkurset etter moduler og leksjoner. Velg riktig kurs- og læringsplattform!
  • Trinn 5: Lansere, markedsføre og selge nettkurset til deltakere

Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:

Four FrontCore Employees representing the FrontCore team

Om FrontCore

Over 3700 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 20 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.

Tjenester

Eline Hagene

Eline Hagene

Senior Marketing Manager

Relaterte artikler

Hvordan finne målgruppen din?

Lær hvordan du identifiserer målgruppen din for bedre markedsføring. Få innsikt i å analysere eksisterende kunder, utføre konkurrentanalyser og forstå viktigheten av primær- og sekundærmålgrupper. Øk treffsikkerheten og effektiviteten i din kommunikasjon.

les mer

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *