
Hva er formativ vurdering, og hvordan kan jeg bruke dette som kurstilbyder?

I et formativt vurderingsforløp ønsker man å fokusere på forbedringspotensialet til deltakeren i stedet for hvilke mangler den besitter eller hva den ikke har oppfattet i opplæringen. Som kurstilbyder eller kursinstruktør, ligger det mange muligheter i å bruke formativ vurdering og inkludere disse vurderingsprinsippene i kursforløpet du tilbyr. Her gir vi deg en introduksjon til prosessen og forteller deg om noen måter du kan praktisere dette i dine kurs.
Gjør kursevaluering gjennom vår kursplattform
Hva er formativ vurdering?
Formativ vurdering er en vurderingsform hvor selve formålet er at personen skal lære. Dermed skiller formativ vurdering seg fra andre vurderingsformer, hvor formålet er å bedømme personer og rangere dens prestasjoner. Man kaller også denne vurderingsformen for «vurdering for læring».
Hvordan kan man bruke formativ vurdering i praksis?
Det som kjennetegner formativ vurdering, er at man vurderer den enkelte person løpende i læringsprosessen. Det er med andre ord en veldig aktiv vurderingsform, som også inndrar den som lærer i forløpet. Man undersøker og identifiserer hva deltakeren har forstått og hvilke elementer som den har oversett eller misforstått. Her er det selvfølgelig viktig å dokumentere mangler, i tillegg til å informere personen om hva den bør jobbe videre med eller være særlig oppmerksom på fremover.
Samtidig er det viktig å si at det kan bli aktuelt å endre deler av undervisningen eller opplæringen som følge av disse formative vurderingsprinsippene. Dette kan ofte være utslagsgivende for at deltakeren faktisk lærer det du ønsker at den skal forstå. Du kan for eksempel tilpasse læringsformatet eller -materiellet for at den lærer bedre, eller gjøre justeringer ved rammene til undervisningen. Dette kan i stor grad påvirke læringsutbyttet til deltakeren.
Formativ og summativ vurdering: Hva er forskjellen?
Formativ vurdering er knyttet opp mot underveisvurdering, mens summativ vurdering gjøres ved en sluttvurdering. Forskjellen ligger derfor særdeles i når man utfører vurderingen av deltakerne. Hvis du gjør en summativ vurdering av dem, dokumenterer du hvor godt personen har gjort det i kurset. Du oppsummerer og bedømmer læringsutbyttet, som gjøres basert på noen forutbestemte kriterier.
Det ligger mer ansvar på både deg som instruktør og dine deltakerne i formativt vurderingsforløp. Her deltar begge parter aktivt i bedømmelsen løpende og underveis i kurset. Dette skjer ved at begge parter informerer hvilke behov de har til hverandre, der du som instruktør bør tilpasse læringsprosessene underveis.¹
Her blir den andre forskjellen mellom summativ og formativ vurdering også veldig tydelig, nemlig hvor læringen foregår. Formativ vurdering omhandler læring som ikke enda har blitt realisert, mens summativ vurdering behandler et ferdig forløp og derfor med en forutsetning om at man har lært det man skal lære. Dette perspektivet er viktig når du skal bruke formativ vurdering i praksis, fordi det legger føringen for hvilke forutsetninger den enkelte deltakeren har for å lære underveis i kurset.
Les vår guide: Slik lager du et nettkurs på 9 trinn
Hvordan kan jeg bruke dette til å tenke nytt når jeg planlegger kurset mitt?
Løpende kursevaluering
Kanskje det aller viktigste rådene vi kan gi når det gjelder kursevaluering og prinsippet om formativ vurdering, er å tenke langsiktig og helhetlig på evalueringen. Det innebærer at evaluering er en integrert del av kursforløpet fra start til slutt. I praksis betyr dette at du implementerer et talerør for deltakerne dine, der de kan informere om hva du trenger for å lykkes i kurset, og at du som kurstilbyder eller kursinstruktør evner å observere og registrere dette.
Muligheten for å si ifra løpende betyr imidlertid ingenting hvis du ikke faktisk gjør endringer i kurstilbudet og tilpasser det etter disse tilbakemeldingene. Om ikke du gjør justeringene som innfrir akkurat hva de ønsker, så i hvert fall en gradvis tilpasning til hva de behøver av deg. Dette vil også vise seg å være verdifullt når kursdeltakeren skal evaluere kurset ditt, hvor de blant annet oppsummerer hvilket læringsutbytte de opplever at de fikk innfridd ved å ta kurset ditt. Grad av læringsutbytte er hva vi anser som en av de viktigste forutsetningene for et vellykket kurs.
Kombinere løpende vurdering og sluttbedømmelse
Du trenger heller ikke å tenke på formativ og summativ vurdering som en motsats. Disse kan brukes sammen og være del av en større helhetsvurdering. Det er ganske naturlig at du ønsker å bidra til den faglige og personlige utviklingen som kursdeltakeren din vil realisere, og en stor del av dette er å bedømme deres faglige utviklingen underveis og etter at den har gjennomført forløpet hos deg.
Her kan du bidra til å gi de riktige rammene til den enkelte personen ved å tilpasse formatet underveis og informere om hva som går bra og hvor det er forbedringspotensial – formativ vurdering – og du kan gi en bedømmelse etter kurset – summativ vurdering. Denne baserer seg på hvilke resultater deltakeren har fått, og hvordan vedkommende har tilpasset seg kursforløpet både fra starten av og etter at du har gjort tilpasninger til kursformatet.
Les også: Hva er tilpasset opplæring?
Tips til hvordan du gjør formativ vurdering
Du vil gjerne stimulere til høyere engasjement blant deltakerne dine som kan legge til rette for at de får et bra læringsutbytte. Da kan du ta i bruk konkrete vurderingsformer som fremmer læring og legger opp til refleksjon. Her bør du for eksempel tenke over hvor mye tid du vil bruke på gi tilbakemeldinger, om det skal gjøres i plenum eller individuelt, og i hvilket format du skal gjøre det (skriftlig, muntlig, video, o.l.). Det finnes noen ulike strategier du kan velge som sikrer en strukturert og bevisst måte å gjøre vurderingene i praksis.
Strategier
- Hverandrevurdering: Deltakerne kan gi hverandre vurderinger og i samtalene kan dette åpne opp for nye perspektiver som kan resultere i bedre læring. Dette kan ofte brukes som et tillegg til en vurdering fra kursveilederen.
- Egenvurdering: Deltakeren vurderer sitt eget arbeid og legger opp til at den enkelte blir bevisst på hvilken innsats den har lagt inn i kurset og hvilket læringsutbytte den sitter igjen med.
- Undervisningsevaluering: Dette tilsvarer hva vi betegner som kursevaluering, der deltakerne gir tilbakemelding på kvaliteten av læringsmateriellet, grad av engasjement i kurset, og den generelle tilfredsheten ved kursformatet.²
Bruk digitale verktøy når du vurderer deltakerne dine
Som du sikkert forstår ligger nøkkelen i et vellykket kurs i den grad av engasjement du klarer å skape hos deltakerne dine. Her kan du vinne mye på å strukturere kursopplegget ditt på en fornuftig måte. Med FrontCore sin digitale læringsplattform kan du utforme kurs som kan tas hvor og når som helst, og integrere den med ditt system for kursadministrasjon for å administrere hele kurstilbudet ditt. Med solide verktøy og en klar bevissthet om hvordan du kan lære bort og oppmuntre til læring, kan opplæringsforløpet bli enda mer smidig.
Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:
Om FrontCore
Over 3700 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 20 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.
Tjenester
Relaterte artikler
Hvordan finne målgruppen din?
Lær hvordan du identifiserer målgruppen din for bedre markedsføring. Få innsikt i å analysere eksisterende kunder, utføre konkurrentanalyser og forstå viktigheten av primær- og sekundærmålgrupper. Øk treffsikkerheten og effektiviteten i din kommunikasjon.
Ønsker du flere deltakere? Prøv å fortelle historier
Bruk kraften til historiefortelling i markedsføringen til kursvirksomheten din. Engasjer og inspirer publikum, differensier merkevaren din og øk synligheten av kursene dine. Oppdag kunsten ved å fortelle historier med dette blogginnlegget!
Ønsker du flere deltakere, men har et lite budsjett? Her er 4 gratis markedsføringsideer.
Som eier av en liten bedrift har du kanskje ikke tid til å finne billigst måte å markedsføre bedriften din, så vi har gjort det for deg.
0 kommentarer