Spillbasert læring: Anvendelsen av gamification i kurs og opplæring
Kanskje du kjenner til begrepet spillifisering, også kjent som gamification? Dette er en tilnærming til læring som er kjennetegnet av å bruke konkrete spillelementer i undervisning eller opplæring. Spillbasert læring er en praktisk metode for å engasjere og aktivisere deltakere, studenter og elever gjennom en slik tilnærming til læring. I en kursvirksomhet kan det være nyttig å ha dette liggende i verktøykassen, særlig hvis du ønsker å øke læringsutbyttet til deltakerne dine. Dette utforsker vi i denne artikkelen.
Hva er spillbasert læring?
Spillbasert læring er en praktisk metode og en tilnærming til læring som omfatter to forskjellige bruksområder.
- Bruken av spill i læringssammenhenger, for eksempel undervisning, kurs eller opplæring.
- Tilnærmingen til undervisnings- eller opplæringsopplegget er lekent, og aktivitetene bærer preg av spill og lek (også kjent som gamification eller spillifisering på norsk).
Gamification og spillifisering
Spillifisering er bruken av spillelementer og prinsipper som man kjenner fra gaming i andre sammenhenger, som læring, evaluering eller rekruttering. Gamification på norsk er kjent som spillifisering og når man snakker om en spillbasert læring bruker man ofte disse to begrepene om hverandre. Et spillelement er som oftest sentrert rundt belønning, altså at man opptjener poeng når man fullfører oppgaver eller gir et riktig svar. Derfor er spillifisering også en resultat- og poengfokusert tilnærming til læring.
Og hvorfor kan dette være nyttig å vite som kurstilbyder?
Dersom du sliter med å holde deltakerne dine engasjerte, eller om du opplever at det er et gap mellom deres forventninger til hva de kan lære etter forløpet er fullført og det faktiske læringsutbyttet, kan spillifisering bidra til økt engasjement og høyere motivasjon. Spillelementer er i sin natur underholdende, og ved å introdusere slik underholdningsverdi i oppgaver som man i utgangspunktet synes er kjedelige eller krevende, kan man gjøre læringsprosessen morsommere – og forhåpentligvis mer effektiv.
Har du prøvd vårt Learning Management System (LMS)?
Som kurstilbyder kan du sette sammen engasjerende kurs i vårt LMS. Her får du et komplett kursredigeringsverktøy der du kan integrere videoer, bilder, tekst og quizer direkte i kursene dine, hvilket hever brukeropplevelsen. Verktøyet lar deg ikke bare effektivt administrere all din e-læring, men kan også integreres med FrontCore kursadministrasjon der du enkelt administrerer andre kurstyper, som oppmøtebaserte kurs eller direktesendte digitale kurs.
Bruken av spill i læring
- Brettspill som utforsker et emne i fellesskap med andre elever eller deltakere.
- Dataspill som gjennomføres digitalt og åpner opp individuelt eller felles arbeid med et emne eller utfordring.
- Spillaktiviteter som quiz eller korte oppgaver som sjekker deltakernes forståelse av et emne.
Spill som en del av læringsprosessen
Du kan ta «lek og lær» seriøst som et effektivt middel i læringsprosessen. Du vet nemlig med ganske god sikkerhet at det kan vokse fram en interesse for emnet. Hvis noen får glede ut av læringsmetoden, altså selve spillet, er sannsynligheten stor for at emnet også kan fange oppmerksomheten til deltakeren. Du kan derfor bruke interessen for spill til din fordel ved å introdusere samme verktøy og medie i en mer strukturert læringssammenheng.
Spillbasert læring gjennom aktiviteter og konkrete spill åpner opp for en mer aktiv måte å lære på. Dette kan favne bredere i den forstand at folk med forskjellige læringspreferanser blir engasjert i det samme kursformatet. Det kan også legge til rette for å engasjere alle dem som lærer i ulike tempo, med forskjellige verktøy eller i ulike situasjoner.
Spillifisering i praksis
- Spillorientert vurdering
- Spillorientert tilnærming
Spillorientert vurdering
På samme måte som man får poeng når man spiller spill for underholdning, kan man vurdere en persons presentasjoner i en læringssammenheng gjennom et poengsystem. I dette vurderingssystemet starter alle deltakere eller elever med 0 poeng og får poeng for hver aktivitet de fullfører. Det er som regel ikke snakk om minuspoeng da dette kan oppleves demotiverende for læringen. Disse poengene vil da summeres opp og omgjøres til en karakter på slutten av forløpet.
En spillorientert vurdering kan derfor kategoriseres som en summativ vurderingsform, hvor man bedømmer aktiviteter, rangerer presentasjoner og gir en sluttvurdering.
Spillorientert tilnærming
En spillorientert tilnærming er også kjent som ‘gamified classroom’ som, til forskjell fra å inkludere et par spill som verktøy i undervisningsopplegget, handler om å forvandle hele undervisningsopplegget til et spill. Her tar man i bruk spillorientert vurdering, gjør rollespill og har en såkalt quest-struktur.
En quest-struktur er en tematisk måte å strukturere opplegget på, hvor man jobber etter ulike nivåer og oppgaver, på samme måte som du ville gjort i et dataspill hvor du må utføre en oppgave før du kan låse opp og få adgang til et høyere nivå, en ny bane eller en annen verden.
Dette skal motivere deltakerne til å samarbeide sammen og bygge engasjerende fora for diskusjon. Samtidig legger det til rette for at hver enkelt person blir selvstendig i måten de utforsker og løser oppgaver.
Utforsk videre: Slik kan du bruke gamification i opplæring
Ta i bruk digitale læringsverktøyer
Bygg gjerne læringsopplegget opp i ulike moduler som bruker spillelementer aktivt. Når du skal lage et nettkurs må du skille mellom leksjoner og moduler. Modulene er de overordnede kategoriene i kurset ditt, mens leksjonene er de individuelle delene i hver modul. Tenk på hvilke spill eller aktiviteter du vil at kursdeltakerne skal gjennom i hvert modul, samt hvilke kursmateriell eller digitale verktøy du er avhengig av for å gjennomføre modulene. Vurder også behovet for leksjoner.
I et LMS kan skreddersy modulene og tilby læringsmateriell som er tilpasset etter deltakernes nivå og kompetanser. Ved hjelp av bilde, video og tekst kan du også lage engasjerende kursprogrammer som deltakerne kan gjennomføre hvor og når som helst. Vårt LMS er dessuten skybasert, som betyr at du kan skalere programmet opp eller ned basert på etterspørsel. Som leverandør av programvaren tar vi også ansvar for vedlikehold av systemet.
Les også: Verdien av digital læring
Konkrete metoder for spillifisering
- En gradvis stigende vanskelighetsgrad i formatet. Dette likner den strukturen man kjenner fra et dataspill.
- Å knytte oppgaver sammen i en større helhet, som er forbundet gjennom narrasjon og et større formål. Dette er et effektivt grep som påvirker konkurranseinstinktet og behovet for å finne ut av hvilke gevinster man får når man fullfører spillet.
- Å gi en introduksjon av forløpet før selve kurset eller oppgaveløsningen går i gang. Dette fungerer som en god forventningsavklaring, som også påvirker læringsutbyttet til deltakeren og kvaliteten av evalueringsskjemaet som sendes til alle kursdeltakerne etter forløpet er fullført. Jo mer samstemte man er før kurset, desto større er sannsynligheten for at denne evalueringen er balansert.
Potensielle ulemper
Det er verdt å merke seg at det finnes noen potensielle ulemper ved spillbasert læring og spillifisering, hovedsakelig knyttet til kostnader og personvern. Utstyr, brettspill eller digitale spill som krever abonnement eller betaling kan fort bli dyrt. Hvis du tilbyr kurs eller opplæring, er det viktig å huske og inkludere denne kostnaden når du prissetter kursene dine. Husk også å ta høyde for GDPR dersom du krever at deltakerne dine bruker andre digitale systemer under kursundervisningen din.
Derfor fungerer spillbasert læring i praksis
Dette motiverer til øving og repetisjon, som er nøkkelen til suksess. Samtidig blir progresjon belønnet, hvor underholdningsfaktoren sørger for at deltakerne er motiverte. Konstruktive og direkte tilbakemeldinger legger også til rette for mestring.
Hvordan kan lek og spill påvirke læringsutbyttet?
- Det gir økt engasjement – deltakerne er aktive og fullfører flere oppgaver som ikke bare øker engasjementet hos den enkelte, men som også påvirker engasjementsnivået i gruppen (hvis det læringen foregår i fellesskap).
- Det påvirker motivasjonen – flere deltakere, avhengig av hvordan de lærer best, opplever at spill er morsomt og dermed motiverende for hele læringsprosessen.
- Det legger til rette for fleksibel undervisning eller opplæring – lek og spill er en alternativ tilnærming til læring, som man kan bruke i ledd til mer tilpasset opplæring hvor man justerer innholdet eller formatet etter enkelte behov og ønsker.
Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:
Om FrontCore
Over 3700 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 20 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.
Tjenester
Relaterte artikler
Verdien av å bruke mikrolæring og lage mikrokurs
Mikrolæring gjør det enklere å lære – selv i en hektisk hverdag! I dette innlegget får du konkrete tips til hvordan du lager effektive mikrokurs som engasjerer, sparer tid og gir resultater.
Hva er asynkron læring, og hvordan bruke det i kursvirksomheten din?
Asynkron læring gir deltakerne frihet til å lære i eget tempo – når det passer dem best! I dette innlegget viser vi hvordan du kan bruke denne fleksible metoden i din kursvirksomhet for å levere engasjerende og skalerbare nettkurs.
Hva er formativ vurdering, og hvordan kan jeg bruke dette som kurstilbyder?
Lær hvordan du bruker formativ vurdering for å styrke læringsutbyttet i kursene dine. Få konkrete tips til hvordan du kan vurdere deltakere underveis – og tilpasse undervisningen for bedre resultater.
0 kommentarer