Blikkfanger

LMS: Hva er det, og hvordan bruker man læringsplattformen?

av | mar 27, 2025 | Blogg, Læring

Laptop med et LMS-dashboard oppe hvor kvinne ser gjennom forskjellige digitale kurs

Et LMS, også kjent som Learning Management System, er en læringsplattform for planlegging og levering av kurs og opplæring. Her får deltakere tilgang på digitale kurs som de kan ta når og hvor som helst. Som kurstilbyder kan du bruke programvaren til å skreddersy kursene og levere engasjerende læringsmateriell. 

 

Hva er et LMS?

Et LMS er en læringsplattform, som på engelsk oversettes til Learning Management System. Man bruker derfor forkortelsen LMS når man snakker om læringsplattformer. I praksis er et LMS en digital plattform hvor man kan lage og administrere kurs. Som kurstilbyder kan du samle læringsmateriell i tekst, bilde eller video og forme dette til kurs. 

Deltakere får tilgang på nettbaserte kurs, som de kan gjennomføre direkte i systemet. Du kan legge til rette for at innholdet treffer akkurat det behovet som deltakerne dine har, samtidig som du kan administrere hvordan prosessen blir. 

 

Hvilke funksjoner får jeg vanligvis i et LMS? 

Hvis du har engelske forkortelsen LMS i bakhodet, kan dette være en god pekepinn på hva læringsplattformen kan tilby deg som kurstilbyder.

Du får tilgang på ressurser og funksjoner for å legge til rette for læring. Som kurstilbyder kan du produsere læringsmateriell og tilby skreddersydde kursprogram for dine deltakere. Du kan for eksempel utvide den tradisjonelle kurskatalogen din ved å tilby digitale kurs gjennom LMS-et. 

Samtidig kan du administrere og organisere alle nettkurs som du holder. Her kan du se hvilke deltakere du har og hvordan de gjør det i kurset. Det er enkelt å analysere hvor effektivt kurset er, og hvilke verdier deltakerne henter i kurset. 

Det er en programvare der du kan samle flere funksjoner og dermed gjøre prosessene dine enda mer sømløse og effektive. Det kan for eksempel være integrerte funksjoner for mobil læring og smarte AI-verktøy. 

Prøv FrontCore's Learning Management System (LMS)

Som kurstilbyder kan du sette sammen engasjerende kurs i vårt LMS. Her får du et komplett kursredigeringsverktøy der du kan integrere videoer, bilder, tekst og quizer direkte i kursene dine, hvilket hever brukeropplevelsen. Verktøyet lar deg ikke bare effektivt administrere all din e-læring, men kan også integreres med FrontCore kursadministrasjon der du enkelt administrerer andre kurstyper, som oppmøtebaserte kurs eller direktesendte digitale kurs. 

Et LMS til kurstilbyder, bedrift og deltaker

 

Kurstilbyder

Som kurstilbyder bruker du LMS-et til å opprette og administrere læringsmateriell. 

  • Digitalt kurstilbud: Har du allerede et kurstilbud der deltakere møter fysisk? Bruk dette som et utgangspunkt for å tilby digitale kurs som deltakere kan gjennomføre på egne premisser.
  • Administrasjon av kurs: Bruk LMS-et til å holde styr på deltakerne dine og integrere dataen med andre programvarer for å holde oversikt over påmelding, betaling og prestasjoner. Vårt LMS lar seg for eksempel enkelt integrere med TMS

 

Bedrift

Du kan bruke LMS som et verdifullt verktøy i HR-satsinger, i tillegg til grunnleggende og daglige arbeidsoppgaver i HR-teamet. 

  • Onboarding og opplæring av nye ansatte: Lag skreddersydde opplæringskurs til nye medarbeidere og gjør onboardingprosessen enda mer sømløs. Da kan nye ansatte lære om bedriften eller tilegne seg nye ferdigheter på mer fleksible vilkår, for eksempel hvis den nærmeste lederen er syk eller opptatt. Man kan også gjøre gjennomgå noe av onboardingsmateriellet mens man pendler, og heller få en kortere gjennomgang i person senere på dagen.
  • Upskilling av medarbeidere: Man kan også bruke LMS-et til intern kompetanseheving blant eksisterende medarbeidere som vil lære nye verktøy eller programvare, eller forbedre sine ferdigheter i formidling eller salg. 

 

Deltaker 

Som deltaker får du tilgang på kurset og materiellet som kurslederen har laget til deg. 

  • Kompetanseheving – profesjonelt og personlig: Ved å melde deg til kurs kan du forbedre ferdighetene dine eller tilegne deg helt ny kunnskap som gjør deg bedre utrustet til å håndtere utfordringer og problemstillinger både på jobb og i fritiden.
  • Fleksibel læring: Et digitalt kurs gjør det kanskje lettere å faktisk gjennomføre kurset, fordi du har fleksibiliteten til å velge når du vil se eller gjennomføre opplæringen. 

 

Les også: Hva er fordelen med digital læring?

Kvinne med ørepropper koblet til datamaskin sitter ved skrivebord, mens mannlig kollega står ved siden av og ser på skjermen hennes.

 

Bruk det til upskilling og reskilling

Upskilling handler om hvordan vi kan lære ny teknologi eller tilegne oss ny kunnskap som gjør oss bedre rustet til å løse arbeidsoppgavene våre. Det kan være knyttet spesifikke programvarer eller verktøy, eller generelle ferdigheter relatert til relasjoner og samarbeid på arbeidsplassen. Dine kursdeltakere oppsøker den kompetansen du tilbyr gjennom dine kurs, mens kollegene dine ønsker å videreutvikle seg i stillingen slik at de føler en faglig (og sosial) progresjon i karrieren sin. 

Reskilling er på motsatt side læring av ny kunnskap og tilegning nye ferdigheter som gjør den enkelte klar til å gjøre en karriereendring eller starte i en ny stilling. I 2024-utgaven av Deloittes Human Capital Trends, hvor de rådfører seg med 14 000 bedrift- og HR-ledere i ulike bransjer, understreker de faktisk betydningen av å tilby digitale verktøy på arbeidsplassen. Dette er verdifullt i videreutvikling og kompetansebygging, som signaliserer viktigheten av å ta upskilling på alvor. En måte å demonstrere dette på, er å ta i bruk LMS-et. 

Ved å fokusere på digital upskilling gjennom et LMS, kan medarbeiderne bli enda bedre i arbeidsoppgavene sine, samtidig som de opplever at arbeidsplassen tar deres behov på alvor. Enten kan bedriften få hjelp av en profesjonell kurstilbyder som bruker LMS-et, eller så kan bedriften kjøpe et LMS til intern upskilling. 

 

Hvordan fungerer LMS i praksis? 

LMS brukes til å formidle informasjon og deler digitale læremidler. Det er nettbaserte løsninger som man får tilgang på gjennom innlogging. Det er med andre ord et lukket system hvor alt relevant innhold er samlet. Her finnes det også interaktive funksjoner som styrker læringsutbyttet. Det fungerer også som et viktig verktøy i hvordan man organiserer og strukturerer læringen. 

 

1. Lage digitale kurs 

Ved hjelp av bilde, video og tekst kan du lage engasjerende kursprogrammer som deltakerne kan gjennomføre hvor og når som helst. 

 

2. Administrere deltakere 

Deltakere kan melde seg til kurset selv eller gjennom kurstilbyder og et påmeldingsskjema. Denne dataen kan du integrere med andre systemer, som for eksempel ditt foretrukne system for kursadministrasjon eller HR-programvare.

 

3. Tilby læringsmateriell og fleksible læringsmodeller 

I LMS-et kan du skreddersy læringsmateriellet og hvordan kurset er strukturert etter deltakernes nivå og kompetanser. Samtidig kan du overvåke prestasjoner og legge til rette for tester og løpende vurderinger. 

 

4. Gi feedback 

Både du som kurstilbyder og deltakerne dine blir evaluert henholdsvis for hvor godt læringsmateriellet fungerer og hvilke outputs man får av kurset, og hvor godt deltakerne presenterer underveis. 

 

5. Levere kursbevis 

Når kurset er fullført, kan alle deltakere få et kursbevis som viser hvilke kompetanser de har fått gjennom kurset. 

 

Les også: Hvordan kan man tilpasse opplæringen? 

Mann sitter foran en laptop og gjør seg klar til å ta et digitalt kurs gjennom LMS-et

 

Tre forskjellige typer læringsplattformer

 

Skybasert LMS 

Dette er en SaaS-basert løsning som tilbyr funksjoner og integrasjoner som er lagret i en sky. Man kan skalere LMS-et opp eller ned basert på etterspørsel. En leverandør av programvaren bistår med å vedlikeholde og oppgradere systemet. FrontCore LMS-et er skybasert. 

 

Selvbetjent LMS

Ønsker du som bedrift å installere og være vert for ditt eget LMS, får du full kontroll over innhold i en selvbetjent LMS. Det kan imidlertid gå på bekostning av funksjoner, integrasjoner og skalerbarhet. 

 

Åpent LMS 

Et åpent LMS består av en åpen kildekode som man kan implementere i sitt eget digitale system. 

 

Faktorer du bør tenke over når du velger LMS 

 

Hva vil du oppnå med en digital læringsplattform? 

Når du vet hvilke mål du har for kurstilbudet ditt, er det lettere å finne et LMS som fungerer for dine behov. Her bør du både tenke på hvilke behov du har akkurat nå, og hvilke muligheter som kan dukke opp langs veien. Det er med andre ord viktig å velge et LMS som du kan skalere i tråd med at bedriften din utvikler seg. 

 

Hvilke funksjoner ønsker du? 

Noen LMS-er har flere funksjoner og muligheter for integrasjon enn andre. Dette bør påvirke valget, ettersom du sannsynligvis ønsker å opprette kurs og lage læringsmateriell, registrere deltakere og deres progresjon, samtidig som du vil integrere det med andre programvarer. 

Utforsk funksjonene i FrontCore sitt LMS 

 

Brukervennlighet i systemet 

Det skal være enkelt å bruke, både for deg som organiserer kursene og de som gjennomfører kurset. Her kan det også være nyttig å vurdere hvilke muligheter for kundeservice utbyderen tilbyr. I FrontCore tilbyr vi blant annet kundeservice etter behov. Se alle våre tjenester i vårt hjelpesenter. 

 

Pris 

Du må også vurdere budsjettet ditt og hvor mye du er villig til å investere i et LMS. Her bør du tenke over de umiddelbare kostnadene ved å etablere systemet og de løpende utgiftene som følger. 

Se våre prismodeller 

Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:

Four FrontCore Employees representing the FrontCore team

Om FrontCore

Over 3700 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 20 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.

Tjenester

Eline Hagene

Eline Hagene

Senior Marketing Manager

Relaterte artikler

Hvordan finne målgruppen din?

Lær hvordan du identifiserer målgruppen din for bedre markedsføring. Få innsikt i å analysere eksisterende kunder, utføre konkurrentanalyser og forstå viktigheten av primær- og sekundærmålgrupper. Øk treffsikkerheten og effektiviteten i din kommunikasjon.

les mer

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *