
Hva er asynkron læring, og hvordan bruke det i kursvirksomheten din?

Asynkron læring skjer gjennom nettundervisning. Alt læringsmateriell ligger tilgjengelig på nett, men det blir ikke gjennomført undervisning live. I din kursvirksomhet tilbyr du kanskje nettopp slike nettkurs, der deltakerne dine kan engasjere med forhåndsinnspilt innhold. I denne artikkelen kan du utforske fordelene ved å tilby asynkron undervisning til dine kursdeltakere.
Hva er asynkron læring?
Asynkron læring handler om undervisning som ligger tilgjengelig på nett, men som ikke blir gjennomført direkte foran deltakerne i reell tid¹. I praksis handler dette om å gjøre rammene for læringen mer fleksible og tilpasset etter de ulike behovene deltakerne har.
Lærer eller instruktør gjør oppgaver, bilder, videoer og andre lignende ressurser tilgjengelig på en læringsplattform. På en læringsplattform, også kjent som en LMS, får deltakere tilgang på kursmateriell og kan gjennomføre opplegg digitalt på egen hånd. De har derfor fleksibiliteten til å gjennomføre kurset når og hvor det passer best.
Prøv FrontCore's Learning Management System (LMS)
Som kurstilbyder kan du sette sammen engasjerende kurs i vårt LMS. Her får du et komplett kursredigeringsverktøy der du kan integrere videoer, bilder, tekst og quizer direkte i kursene dine, hvilket hever brukeropplevelsen. Verktøyet lar deg ikke bare effektivt administrere all din e-læring, men kan også integreres med FrontCore kursadministrasjon der du enkelt administrerer andre kurstyper, som oppmøtebaserte kurs eller direktesendte digitale kurs.
Forskjellen på synkron og asynkron læring
Synkron og asynkron digital læring
Synkron læring er kjennetegnet av at det foregår i samspill mellom instruktør og deltaker. Undervisningen blir dessuten gjennomført i sanntid. Når det er sagt, kan det skje både fysisk og digitalt, for eksempel gjennom et live webinar. Derfor kan man også skille mellom asynkron og synkron nettundervisning.
Synkron læring på nett
- Deltakerne er i et virtuelt klasserom til angitt tid
- Kommunikasjon og aktivisering foregår i sanntid
- Interaksjon med instruktør og andre deltakere
Asynkron læring på nett
- Undervisning skjer som små videoer eller e-læringskurs
- Det er mulig å kombinere dette med live nettundervisning
- Stor variasjon i format og innhold, som legger til rette for ulike aktiviteter
Les også vår guide: Slik lager du et vellykket nettkurs
Betydningen av digital læring
Digital læring gir en forutsigbar tilgang til læring. Uansett om du bruker en læringsplattform eller andre digitale verktøy, kan dine deltakere muligheten til å tilpasse forløpet etter sine behov. Dette øker sjansen for at deltakerne – og du som kursleverandør – lykkes med forløpet. Det finnes variasjoner mellom oss mennesker og flere faktorer som påvirker hvordan vi lærer best. Ved å i det minste tilby digital læring, eller bruke e-læring sammen med tradisjonelle, synkrone læringsressurser, kan du trekke ut de positive sidene ved begge læringsmetoder.
Fordelen med asynkront nettkurs
- Deltakerne får muligheten til å lære i eget tempo
- Som kurstilbyder, enten du holder kurset eller organiserer læringsopplegget i bedriften din, letter dette på arbeidsbyrden din
- Det er automatiserte oppgaver med mulighet for engasjerende innhold, som reduserer repetitivt arbeid
Ta høyde for dette
Selv deltakere har stor fleksibilitet i hvordan de vil gjennomføre kurset, krever det også at de er disiplinerte og strukturerte underveis. Dette er selvfølgelig noe som varierer fra person til person, men som kurstilbyder har du muligheten til å påvirke deres grad av disiplin. Du kan legge til rette for en god struktur, som er forståelig, og definere delmål og forventninger til læringsutbytte ved fullført kursforløp.
Kombinere begge tilnærminger
Hver tilnærming er kjennetegnet av ulike læringsaktiviteter. Den synkrone læringen foregår i et fysisk rom og blir valgt fordi det anses som fordelaktig å møtes. Det er en grunn til at man møtes i fellesskap, for eksempel for å diskutere noe og skape en aktiv dialog. Dette kan også skje i et digitalt rom. Den asynkrone læringen foregår på den enkelte deltakerens egne premisser, hvor instruktør eller lærer kun legger rammene for hvordan læringen skal gjennomføres.
Det er et stort potensial for at både synkrone og asynkrone læringsaktiviteter kan utfylle hverandre. Start med å stille deg selv spørsmålet om hvordan du utnytter det som skjer digitalt best og hvilke aktiviteter som passer til hvert forum – det fysiske og det digitale.
Et eksempel kan være å dra nytte av den asynkrone tilnærmingen i starten, for så å gå videre til et synkront forløp. I dette eksempelet får deltakeren mulighet til å se en video på egen hånd og tenke over læringsmateriellet for seg selv. Deretter formulerer den noen spørsmål eller punkter til diskusjon, som man kan diskutere i plenum når man møtes i et fysisk eller digitalt rom sammen til slutt.
Gode råd når du skal ta i bruk asynkrone læringsmetoder
Asynkrone læringsmetoder er et velkjent grep i undervisning, der Universitetet i Bergen har laget en liste over 7 gode råd om asynkron undervisning. Dette kan du bruke som inspirasjon når du skal tilpasse kurstilbudet ditt etter en asynkron læringssituasjon. Vi har samlet noen konkrete tips som er aktuelle i en kursvirksomhet nedenfor:
Teknisk utstyr og høy kvalitet
Selve grunnlaget for en asynkron læringssituasjon innholdet som du har forberedt på forhånd. Uansett om du lager bilder, setter opp tester eller produserer videoer, er det avgjørende at dette blir laget i høy kvalitet.
Hvis du for eksempel skal spille inn videoer, er det viktig at lyden er tydelig og bildet er klart. Bruk mikrofon, plasser kamera i øyehøyde, snakk direkte til kamera, og sørg for at lyset er godt og at omgivelsene er rolige. Vi anbefaler også at du lager en plan for hvordan filmen skal realiseres. Du kan dele videoen inn i ulike kapitler og jobbe med en del av gangen. Sørg for at det er en introduksjon og avslutning, og husk å definere mål og gi oppfølgingsoppgaver eller -spørsmål.
Engasjerende innhold
Den store fordelen med asynkron læring, er at deltakeren har tid til å dykke ned i innholdet på egne premisser. Potensialet avhenger av den enkeltes ansvar til å engasjere seg med innhold aktivt. Når det er sagt, ligger det store muligheter i hvordan du som kurstilbyder produserer innholdet. Det er viktig at læringsressursene er engasjerende.
Godt og engasjerende innhold kan produseres i forskjellige format. Det kan være videoinnhold, guider og infografikk, tekstinnhold eller nedlastbart innhold. Disse læringsressursene kan deltakerne ta i bruk når de vil og så ofte som de selv ønsker. Du skaper engasjement ved å sørge for at dette innholdet er variert og tilpasset etter hvilke forventninger og behov deltakerne dine har. Vi anbefaler også å ta i bruk ulike læringsmetoder, ettersom folk lærer på forskjellige måter. Dette er ikke bare avgjørende for å tiltrekke potensielle kunder, men for å engasjere dine nåværende deltakere.
Tilby hjelp ved behov
Premisset for asynkron læring er den friheten – og ansvaret som den enkelte person har. Når det er sagt, er det viktig at du støtter deltakerne underveis. Løpende kommunikasjon mellom deg og deltakeren har stor betydning for grad av suksess personen føler samt tilliten de har til deg eller dine instruktører. Det er også viktig at du legger til rette for at begge parter kan gi tilbakemeldinger til hverandre. Fra ditt perspektiv er kursevaluering mot slutten av forløpet helt avgjørende for å finne forbedringspotensialer i kurset. Dette lar deg utvikle et enda bedre produkt til nåværende og kommende deltakere.
Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:
Om FrontCore
Over 3700 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 20 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.
Tjenester
Relaterte artikler
Hva er formativ vurdering, og hvordan kan jeg bruke dette som kurstilbyder?
Lær hvordan du bruker formativ vurdering for å styrke læringsutbyttet i kursene dine. Få konkrete tips til hvordan du kan vurdere deltakere underveis – og tilpasse undervisningen for bedre resultater.
LMS: Hva er det, og hvordan bruker man læringsplattformen?
Hva er egentlig et LMS, og hvordan kan du bruke det til å skape bedre læring – for deg, dine ansatte eller kursdeltakere? I denne guiden får du svar på alt du trenger å vite om læringsplattformer, funksjoner og bruk i praksis.
En ny versjon av LMS-et er her: mer fleksibelt, engasjerende og smartere enn noensinne
Oppgrader LMS-opplevelsen med en smartere og mer fleksibel plattform. Oppdag ny kurseditor, AI-verktøy, innebygde quizer og dashboards som forbedrer læring og engasjement. Klar for å ta opplæringen til neste nivå?
0 kommentarer