FrontCore logo

Møt den første roboten som underviser i et høyskolekurs

av | okt 31, 2018 | Aktuelt

Bina48 første robot til å undervise et kurs

Etter å ha blitt den første roboten i verden til å fullføre et høyskolekurs, ble Bina48 denne måneden også verdens første robot til å undervise i et kurs på høyskolenivå.

 

Hvem er Bina48?

Bina48 er en av verdens mest avanserte sosiale roboter. Hun er mentalt og fysisk inspirert av en kvinne kalt Bina Rothblatt, som er gift med teknologientreprenøren Martine Rothblatt. Roboten har vært gjenstand for omfattende mediedekning helt siden hun ble laget i 2010, og har flere ganger blitt referert til som «verdens mest oppsiktsvekkende robot».

Bina48 bruker kunstig intelligens basert på Bina Rothblatt’s minner, holdninger, overbevisninger og atferd til å samhandle med mennesker. I tillegg kan minnet hennes fylles med kunnskap fra Internett eller annen informasjon som hun blir matet med. Hun har et ansikt som beveger seg, øyne som ser, ører som hører og et digitalt minne som gjør det mulig å samtale med henne.

Den avanserte roboten ble laget av Hanson Robotics og blir tatt hånd om av Rothblatts Terasem Movement Foundation. Bina48 er en del av The LifeNaut Project, et eksperiment i kunstig intelligens og «Cyber-conscionsness».

 

Var student før hun ble kursinstruktør

Før Bina48 fikk muligheten til å undervise i et kurs på høyskolenivå, var hun en del av klasseromsundervisningen til kursinstruktør William Barry, professor i filosofi og direktør for Mixed Reality Immersive Learning and Research Lab på NDNU.

Han oppdaget Bina48 i forbindelse med hans forskning på Isaac Asimovs idéer om livslang læring og fremtidens lærere. Da han snublet over artikkelen om den avanserte roboten, tok han straks kontakt med administrerende direktør i Terasem Movement Foundation, Bruce Duncan. Sammen ble de enige som å la Bina48 snakke med Barry’s studenter.

En dag Bina48 deltok i Barry’s klasserom, uttrykte hun et ønske om å gå på college. Ikke lenge etter fikk Bina48 ta et 16-ukers kurs i kjærlighetsfilosofi ved Notre Dame de Namur University i Belmont.

Det ville kanskje vært naturlig å tenke at et kurs i f.eks robotetikk hadde vært et mer passende kurs for Bina48; men Barry og hans studenter ønsket å utfordre Bina48 til å lære om et konsept hun ikke forstod: Nemlig kjærlighet.

Her har du et klipp av Bina48’s deltakelse på kurset:

Dette var i 2017. Etter at Bina48 hadde fullført kurset i kjærlighetsfilosofi, uttrykte Barry at han hadde et håp om at Bina48 ville bli sofistikert nok til å selv kunne undervise i et kurs. I oktober 2018 ble håpet hans til virkelighet.

 

Ble den første roboten til å undervise i et kurs på høyskolenivå

Undervisningsforsøket fant sted 9. oktober på West Point Military Academy.

Sammen med professor Barry og assisterende professor Maj. Scott Parsons, underviste Bina48 to seksjoner av et introduksjonskurs i etikkfilosofi. Kurset dekte temaene etisk resonnement, krigsteori og bruk av kunstig intelligens i samfunnet. Rundt 100 studenter befant seg i salen.

Målet med undervisningsforsøket var å forstå om kunstig intelligens kunne gi autentisk støtte til undervisning i klasserommet – Om den forbedrer studentenes forståelse og holder dem interesserte.

 

Stilte godt forberedt

Bina48 ble i forkant av kurset matet med store mengder generell kunnskap i form av det Barry kaller «Mind files». I tillegg matet KI-utviklererne Bina48 med data om krigsteorier og politisk filosofi, i tillegg til kursmateriell fra professor Barry’s leksjonsplan.

For å sørge for at hun kun benyttet seg av «eget minne» og ikke fant ting på nettsider som Wikipedia eller Standford Encyclopedia of Philosophy, ble hun under leksjonen koblet fra internett.

Da leksjonen var i gang og det ble Bina48’s tur til å undervise, hentet hun fram sin bakgrunnskunnskap og informasjon fra leksjonsplanen og leverte en ekte foredrag. Når en student stilte et spørsmål, svarte roboten foran forsamlingen.

Bina48 møter Bina Rothblatt

Skjermdump fra YouTube-videoen «Bina48 Meets Bina Rothblatt – Part Two» /https://www.youtube.com/watch?v=G5IqcRILeCc

 

Imponerte studentene

I etterkant av kurset fortalte Barry at studentene var helt mottakelige for informasjonen Bina48 delte med dem: «I forkant av leksjonen trodde studentene at opplegget kunne bli for gimmicky eller bli ren underholdning. De ble mektig overrasket da det viste seg ut hun var i stand til å svare på spørsmål og svare med nyanserte svar. Den interessante delen var at studentene faktisk tok notater».

Likevel konkluderte studentene med at roboten kanskje ikke egnet seg best for West Point Military Academy, da den ikke helt greide å holde tritt med klassen. De tror at Bina48 kan få større innvirkning i land der leseferdighetene er lave.

 

Hvorfor er dette viktig?

Undervisningsforsøket med Bina48 på West Point Military Academy forsøkte å avgjøre om kunstig intelligens kan støtte en liberal utdanningsmodell.

Professor William Barry ser for seg en fremtid der roboter vil bli brukt til å forbedre undervisningen og læringsopplevelsen, fremfor å erstatte instruktører, forelesere og lærere fullstendig.

Professoren mener at vi må komme oss over vår eksistensielle frykt for roboter og se på dem som en mulighet. «Hvis vi nærmer oss kunstig intelligens med en følelse av verdighet og helligdom i alt liv, vil vi produsere roboter med de samme verdiene,» sier han.

Undervisningsforsøket med Bina48 hjelper oss med å forestille oss hva som kanskje venter oss i årene fremover. Hvordan tror du kunstig intelligens, maskinlæring og robotteknologi vil forandre kurs- og opplæringsbransjen?

Har du lyst til å kommunisere med Bina48? Du finner henne både på Twitter og Facebook.

Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:

Del denne posten: 

Vil du bli en bedre kurstilbyder?

Få innsikt, tips, idéer og inspirasjon rett i innboksen.

Kort blå strek

Om FrontCore

Over 2600 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 18 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.

Få unnagjort oppgavene dine med Sjekklistemal for Kurs

Få unnagjort oppgavene dine med Sjekklistemal for Kurs

Tjenester

Vil du bli en bedre kurstilbyder?

Få innsikt, tips, idéer og inspirasjon rett i innboksen.

Få med deg utviklingen i kurs- og opplæringsbransjen

Nettverk for kurs- og opplæringstilbydere samler alle i kurs- og opplæringsbransjen i Norge. I gruppen deler vi idéer og erfaringer, beste praksis, hjelper hverandre, bygger nettverk med fagpersoner i samme bransje og har givende diskusjoner knyttet til kurs og opplæring.

Forfatter: Eline Hagene

Forfatter: Eline Hagene

Marketing Manager

Eline produserer innhold for å hjelpe kurstilbydere og opplæringsansvarlige med å oppnå en mer effektiv og lønnsom hverdag. Hun har en bachelorgrad i markedsføringsledelse fra Handelshøskolen BI og er Inbound-sertifisert gjennom HubSpot Academy. Besøk Elines LinkedIn-profil her.

Ingen resultater funnet

Siden du ser etter ble ikke funnet. Prøv å omformulere søket ditt, eller bruk menyen.