FrontCore logo

Hvordan får du mest mulig ut av markedsføringskronene til din kursbedrift?

av | jun 26, 2020 | Markedsføring

Kvinne planlegger markedsføring av kurs

Har du et trangt markedsføringsbudsjett? Da kan det være en utfordring å få til vellykket markedsføring av kurs. Men selv det minste markedsføringsbudsjettet kan strekkes akkurat nok til at det får en betydelig påvirkningskraft. Har du lyst til å få mest mulig ut av markedsføringspengene dine denne høsten? Her får du 7 tips til hvordan du kan maksimere effekten av pengene du bruker på markedsføringen av dine kurs.

 

7 tips: Få mest mulig ut av markedsføringen av dine kurs

Har du allerede både budsjett og markedsstrategi på plass? Da kan du klikke her for å hoppe over de to første tipsene. Eller så kan du lese dem likevel og få en påminnelse om hvorfor det du gjør er så viktig!

 

Lag et realistisk markedsføringsbudsjett

Denne virker kanskje åpenbar, men det er overraskende mange virksomheter som ikke har et budsjett for markedsføring. Og det er vanskelig å få mest mulig ut av et budsjett som ikke eksisterer.

Mange virksomheter håper at det er nok å fokusere på gratis, organisk markedsføring og svært billige markedsføringstiltak.

Selv om man kan oppnå god effekt av denne type markedsføring, har det sine begrensninger. Spesielt når det kommer til sosiale plattformer. Det er i dag mye vanskeligere enn tidligere å oppnå god effekt på sosiale medier uten å betale ett eneste øre. Algoritmene er ikke like snille med gratisinnhold fra bedriftssider som de var før. Og i søkemotorene er konkurransen skyhøy om topplassene. På digitale plattformer er det nå «Pay to play» som gjelder.

Det er gjerne de virksomhetene som ikke er villige til å legge penger i annonserer og kampanjer som ikke presterer særlig bra. Skal virksomheten din vokse og påmeldingene strømme inn, må markedsføring være ett av de områdene hvor virksomheten din investerer penger.

Og husk: Skal du oppnå suksess, må markedsføringsbudsjettet ditt samsvare med ambisjonene dine.

 

Få på plass en velutviklet markedsstrategi og markedsplan

Har du ikke allerede en markedsstrategi med en tilhørende markedsplan på plass? Vel, da har du en jobb å gjøre før du kan føle seg sikker på at markedsbudsjettet ditt brukes riktig.

Nøkkelen for å få mest mulig ut av markedsføringsbudsjettet ditt, er nemlig å ha en klar strategi og en detaljert plan for hvordan budsjettet ditt skal brukes. Uten dette vil du fomle rundt i mørket og kaste bort penger på markedsføringstiltak som ikke fører deg nærmere målene dine.

Usikker på hva en markedsstrategi og en markedsplan egentlig er? Vel, Michael fra BrandUniq har laget en tabell som forklarer forskjellene. Her har jeg oversatt den til norsk:

Markedsstrategi Markedsplan
–  En samling av langsiktige metoder for å oppnå virksomhetens mål. –  En liste over tiltak som skal iverksettes på kort sikt, vanligvis innen et år.
–  Vil ikke endres årlig, bare når det skjer en større endring som påvirker virksomheten som helhet, som for eksempel inntreden av en ny sterk konkurrent, implementering av ny lovgivning som påvirker virksomheten i stor grad, eller en plutselig endring i forbrukernes behov. –  Endres årlig basert på konkurranse og kortsiktige muligheter og trusler
–  Støtter forretningsmål –  Støtter markedsstrategi
–  Generisk med løst definerte budsjetter og frister –  «å gjøre-listen» som inkluderer veldefinerte ansvarsområder, budsjetter og frister.

Googler du begrepene vil du finne mange gode artikler og maler som kan hjelpe deg med å få på plass en skikkelig markedsstrategi og en oversiktlig markedsplan.

To menn lager strategi for markedsføring av kurs

 

Sats på færre plattformer

En av mine guilty pleasures er å se realityserien på Love Island UK. Kjenner du ikke til serien fra før av, kan jeg oppsummere konseptet som en haug av unge mennesker som forsøker å finne en make på tilnærmet direktesendt TV.

I serien er det én frase som deltakerne gjentar kontinuerlig: «Don’t put all your eggs in one basket». Med dette mener de at du ikke bør konsentrere all innsats og alle ressurser på én person, for da risikerer du å ende opp uten noen.

Denne holdningen har mange også når det kommer til bruk av plattformer for markedsføring. De strør innsatsen ut på en rekke plattformer i håp om å sikre seg en del av kaka fra alle plattformene. De er redde for å tape alle markedsføringskronene dersom de satser på kun én eller to plattformer.

Problemet er at det sjeldent er hverken tids- eller kostnadseffektivt å holde på slik. Vanligvis lønner det seg å heller investere i et begrenset antall plattformer og virkelig legge ned en innsats på disse plattformene. Sørg bare for at du legger eggene dine i de kurvene som er mest effektive for å nå ut til din målgruppe. Hvilke kurver dette er, finner du ut ved å følge neste tips.

 

Ikke vær redd for å eksperimentere

Sett av en del av markedsføringsbudsjettet ditt til å eksperimentere. Det er nemlig gjennom eksperimentering at du finner ut nøyaktig hva som fungerer best for din kursvirksomhet. Du vil sannsynligvis også finne en del taktikker og strategier som ikke fungerer så bra, men da vet du også hva du ikke skal bruke tid og penger på i framtiden.

Prøv å A/B-teste ting som kampanjeinnhold, overskrifter, knappfarger, CTA’s, e-postemner og landingssider. Med kursmarkedsføring kan du være kreativ. Test samme annonse på ulike plattformer til samme publikum for å se hvilken plattform som gir best resultat. Slik finner du ut hvilken kurv du bør legge eggene dine i.

Og for all del, ikke gi deg med eksperimenteringen bare fordi du finner noe som gir høy avkastning. Det er jo faktisk mulig at videre testing vil resultere i noe som gir enda bedre avkastning.

Husk å gjøre en vurdering i etterkant av eksperimentene dine. Hvilke eksperimenter ble en suksess, og hva ble en fiasko? Hva gjorde du riktig og hva gjorde du feil? Hvilke justeringer kan du gjøre for at eksperimentet skal bli en suksess neste gang? Hva bør du fortsette med og hva bør du kutte ut?

Resultatet av all testingen din vil bidra til at du får betydelig bedre grunnlag for å avgjøre hvordan du bør bruke markedsføringspengene dine.

Kvinne eksperimenterer med kursmarkedsføring

 

Gjenbruk godbitene dine

Å produsere innhold og markedsføringsmateriell krever både tid og penger.  Alle virksomheter som tror de må finne opp hjulet på nytt hver gang de lager innhold eller skal kjøre en ny kampanje, bruker sannsynligvis unødvendig mye penger.

Har du bilder, grafikk, video plakater, flygeblader eller annet materiell fra tidligere kampanjer som du kanskje kan bruke igjen?

Hva med innhold som blogginnlegg, poster fra sosiale medier, nyhetsartikler eller annet innhold som kan fornyes eller brukes til å utarbeide nye kampanjer eller nytt innhold?

Ikke kast bort kreativitet, tid og penger på å komme på nye budskap og utforminger for hver eneste plattform og kampanje. Hold deg til det som representerer din merkevare og bygg oppunder merkevarens budskap.

Passer du på at en viss prosentandel av innholdsproduksjonen din er eviggrønt innhold, blir gjenbruk en enkel sak!

 

Vær synlig når folk leter etter kurs i din kategori

Du vet antakeligvis allerede hvor viktig det er å være synlige når dine potensielle kunder søker etter kurs i din kategori i søkemotorer som Google.

Er du ikke allerede synlig blant topp 5 på førstesiden i det organiske søkeresultatet, bør du definitivt prioritere å bruke en andel av budsjettet ditt til å oppnå dette.

Det er heldigvis mange veier til Rom. Har du ikke ferdighetene som trengs for å øke synligheten din i søkemotorene på egenhånd, finnes det mange tilbydere som kan hjelpe deg med dette.

Én mulighet er å betale en SEO-spesialist for å søkemotoroptimalisere nettsiden din. Dette vil kunne gjøre at din egen nettside får økt synlighet i søkemotorene.

En annen mulighet er å bli synlig på de søkeresultatene som allerede befinner seg i toppsjiktet av dine potensielle kunders Google-Søk. Dette kan for eksempel være en kursportal som spesialiserer seg på å prestere bra i søkemotorer og som har høy trafikk av dine potensielle kunder.  Ønsker du å få din andel av disse kurrsøkerne, bør du definitivt være synlig på slike portaler.

 

Pilikon lyseblå Nå din målgruppe på Norges ledende kursportal med over 1 million kurssøkere årlig, Kursguiden.no

 

Tett alle pengeslukende hull

Ønsker du å få mest mulig ut av markedsføringskronene, må du passe på at pengene dine ikke renner ut i intet. Du må rett og slett unngå sløsing.

Sløsing kan være så mangt. Å fortsette med tiltak som har lite til ingen effekt, eventuelt feil effekt, er definitivt sløsing.

Sløsing er også å bruke masse penger på markedsføringstiltak uten å dra nytte av effekten av tiltakene. Alt for ofte kommer jeg over kjempegode annonser som mangler en tydelig CTA, knapp og/eller en konverteringsoptimal landingsside.

Oppretter du en Facebook-annonse med mål om å få folk til å melde seg på kursene dine, bør du sørge for å oppfordre dem til å melde seg på og legge ved en direktelink til påmeldingsskjemaet. Gjør du det ikke enkelt for målgruppen din å gjøre det du vil at de skal gjøre, så kaster du penger ut av vinduet.

 

Pilikon lyseblå Øk konverteringen med påmeldingsskjema fra FrontCore

 

Og for all del; Ikke bruk opp budsjettet ditt på markedsføring av kurs for feil publikum. Jobb heller med å utarbeide gode buyer personas og produser målrettet markedsføring tilpasset disse – det er det som vil gi avkastning.

 

Markedsføring av kurs med trangt budsjett

Selv med et trangt markedsføringsbudsjett er det mulig å oppnå gode resultater med markedsføring av kurs. Det handler bare om å bruke pengene riktig. Jeg håper du har fått noen nye idéer etter å ha lest dette blogginnlegget. Og om ikke, så håper jeg du har fått en påminnelse om noe du kanskje allerede visste, men ikke har praktisert den siste tiden. Ønsker du å være synlig der over 1 million kurssøkere leter etter kurs, kan du lese mer om markedsføring på Kursguiden.no her.

Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:

Del denne posten: 

Vil du bli en bedre kurstilbyder?

Få innsikt, tips, idéer og inspirasjon rett i innboksen.

Kort blå strek

Om FrontCore

Over 2600 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 18 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.

Få bedre grunnlag for beslutninger og strategiplanlegging

Få unnagjort oppgavene dine med Sjekklistemal for Kurs

Tjenester

Vil du bli en bedre kurstilbyder?

Få innsikt, tips, idéer og inspirasjon rett i innboksen.

Øk synligheten din i dag

På Kursguiden.no leter over 1 million kurssøkere etter kurs hvert år. Sørg for at de finner ditt kurs når de leter i din kurskategori.

Forfatter: Eline Hagene

Forfatter: Eline Hagene

Marketing Manager

Eline produserer innhold for å hjelpe kurstilbydere og opplæringsansvarlige med å oppnå en mer effektiv og lønnsom hverdag. Hun har en bachelorgrad i markedsføringsledelse fra Handelshøskolen BI og er Inbound-sertifisert gjennom HubSpot Academy. Besøk Elines LinkedIn-profil her.

Ingen resultater funnet

Siden du ser etter ble ikke funnet. Prøv å omformulere søket ditt, eller bruk menyen.