Hvordan gjøre e-læring engasjerende
Selv om du allerede har et klasseromskurs du vil flytte online – eller starter fra scratch med et nytt kurs du vil tilby på nett – må du tenke annerledes for å skape en engasjerende læringsopplevelse. Det er ikke nok å bare overføre innholdet direkte fra klasserommet til skjermen. Format, struktur, innhold og leveranse må skreddersys for digital læring for å holde deltakerne motiverte og engasjerte. Så hvordan lager du et e-læringskurs som virkelig fanger oppmerksomheten? I dette innlegget deler jeg tre viktige elementer som gjør e-læring mer engasjerende!
1. Format
Før du begynner å bygge e-læringskurset ditt, er det viktig å vurdere om e-læring faktisk er den beste løsningen – eller om et annet online kursformat passer bedre. Hvilket format vil gi mest engasjement for kurset du skal lansere? Skal deltakerne jobbe selvstendig i sitt eget tempo, eller krever læringen mer interaktivitet og direkte veiledning? Hvilket format du velger burde baseres på hvem du skal kommunisere med, hva som er kursets innhold og tema, og hvilke tilgjengelige ressurser du har. Under har jeg listet opp de tre vanligste formatene man bruker til online undervisning og læring.
Nettbasert kurs
Nettbaserte kurs, også ofte omtalt som nettundervisning eller nettkurs, er som et tradisjonelt, oppmøtebasert kurs, men det foregår live på nett.
- Deltakerne deltar samtidig, ofte via videokonferanseverktøy som Zoom, Teams eller en LMS-plattform med live streaming. Du kan lese mer om gode løsninger for nettundervisning her.
- Det er en instruktør til stede som leder kurset i sanntid.
- Kan bestå av en eller flere samlinger.
- Deltakerne kan stille spørsmål og få umiddelbar tilbakemelding.
- Kan inkludere interaktive elementer som gruppeoppgaver og diskusjoner.
E-læring
E-læring er selvstyrt (self-paced) læring, der deltakerne tar kurset når og hvor de vil.
- Kursinnholdet er forhåndsinnspilt og/eller publisert og tilgjengelig på en e-læringsplattform, for eksempel FrontCore LMS.
- Ingen live instruktør eller faste tidspunkter.
- Deltakerne går gjennom kursinnholdet i eget tempo.
- Kan bestå av en kombinasjon av videoer, tekster, quizzer og interaktive oppgaver.
Webinar
Webinarer er live-arrangementer på nett der en eller flere foredragsholdere presenterer et tema for et digitalt publikum.
- Deltakerne kan vanligvis stille spørsmål via chat eller en Q&A-funksjon, men interaksjonen er ofte mer begrenset enn i et nettbasert kurs.
- De varer som regel mellom 30 og 90 minutter og er ofte foredragsbaserte.
- Brukes ofte til faglige oppdateringer, introduksjoner til et tema eller markedsføring av et produkt eller en tjeneste.
Det er viktig å tilpasse formatet til målgruppen. Ulike formater vil være mer engasjerende for noen målgrupper, og passe kursets innhold bedre enn andre. Det går også an å kombinere de like formatene, både med hverandre og med tradisjonell oppmøtebasert undervisning, slik at formatene utfyller hverandre.
2. Innhold og struktur
Når det kommer til online kurs og e-læring, er innholdsstruktur ekstra viktig. Du har ikke den samme muligheten til å samhandle med dine kursdeltakere slik du kan i et klasserom, og det er dermed vanskeligere å tilpasse undervisningen løpende. Innhold handler om det faglige innholdet i kurset ditt, altså informasjonen som skal formidles. Struktur handler om lengden på kurset, layout, emneinndeling osv. Det er viktig å skape seg en god oversikt over innholdet og strukturen når det kommer til tema og informasjon, slik at kurset ikke blir for langt eller inneholder unødvendig mye informasjon.
Del inn i moduler for bedre oversikt
Del gjerne også kurset ditt inn i moduler basert på tema når du setter det opp. Lag en oversikt med overskift og et par setninger om hva hver modul handler om. Dermed er det lettere å se om oppbygningen fører til en god formidling og engasjerende læring!
Få noen du kjenner til å teste kurset
Et godt tips er å kjøre en testrunde på e-læringen. Det kan være lett å se seg blind på eget materiale, så å få noen du kjenner til å gå gjennom og gi deg tilbakemelding kan være en god løsning. Deretter kan du fjerne overflødig informasjon og legge til elementer som eventuelt mangler. Slik sørger du for at dine kursdeltakere får en så god opplevelse som mulig.
Steg-for-steg guide:
Hvordan lage et
vellykket nettbasert kurs
11 steg mot et nettbasert kurs
deltakerne dine sent vil glemme.
3. Oppbygning og leveranse
En utfordring mange kursholdere kan møte når det kommer til online kurs, spesielt e-læring som belager seg mye på deltakerens egen motivasjon, er å bygge opp undervisningen på en engasjerende måte. Leveranse dreier seg om hvordan kursets innhold formidles til deltakerne og er sammen med oppbygning det viktigste for å engasjere deltakerne!
Oppbygning
Mange kan føle seg usikre på hvordan en time med online kurs skal bygges opp. Under legger jeg derfor ved en mulig oppbygning av en modul, som kan gjøre e-læring spennende, variert og engasjerende!
Finn den perfekte mengden moduler
Det å dele opp og presentere stoffet til online kursdeltakere kan være en balansegang. På den ene siden kan for mange moduler virke overveldende. Men hvis du inkluderer for få kan deltakerne begynne å stille spørsmål ved verdien av kurset. En fin huskeregel er å ha minimum 10 og maks 50 separate moduler. Hvis innholdet i kurset er så komplekst at du trenger fler enn 50 moduler for å gjennomgå stoffet, burde det grupperes i korte seksjoner. Slik kan deltakerne enkelt følge fremgangen sin.
Bruk video
En stor studie gjennomført av MIT fant at videoer på 6 minutter var de mest engasjerende. I tillegg viste studien at å bytte mellom video av at kursinstruktøren snakker, og bilde av informasjonsslidene er det mest engasjerende for seeren. Å snakke i et natulig og entusiastisk stemmeleie hadde også bedre effekt på motivasjon enn å snakke saktere og mer tydelig.
Bruk små quizer
I tillegg til å presentere innholdet i kurset til deltakerne, er det lurt å hjelpe til med å internalisere informasjonen. En av de mest effektive måtene å gjøre dette på, er å inkludere korte quizer på 3-5 spørsmål. Det er vist at å inkludere quizer i online læring forbedrer ytelse og hjelper til å internalisere informasjon, identifisere hull i kunnskapen og gir instruktøren feedback på hvordan deltakerne ligger ann. Dette er også grunnen til at vi har bygget et helt eget AI-verktøy i FrontCore LMS, som genererer denne type quizer for deg.
Det er viktig at deltakerne umiddelbart får tilbakemelding på riktig/ikke riktig på spørsmålene, så de kan gå tilbake og gjennomgå stoffet på nytt om det er noe de ikke har fått med seg.
Benytt deg av et diskusjonsforum
Interaksjon mellom kursdeltakere er en god måte å oppnå effektiv læring. En måte å gjøre dette på, er å gjøre det obligatorisk å delta i diskusjonsforum. Deltakere kan dermed stille spørsmål både instruktør og andre deltaker kan svare på, og man kan oppnå et godt faglig miljø rundt temaene tatt opp gjennom kurset! Diskusjonsforum er også en god måte å skape en tilstedeværelse av instruktør under online kurs. Dette kan føre til bedre kommunikasjon mellom deltakerne og instruktøren, og hjelpe til med å gi deltakerne følelsen av den samme interaksjonen man har i et klasserom. Både fra deltaker til deltaker, og fra deltaker til instruktør.
Om plattformen du benytter deg av for å holde nettundervisning har et diskusjonsforum eller ikke, trenger du ikke nødvendigvis gå til anskaffelse av et eget program for dette. En enkel løsning kan være å lage en gruppe eller et arrangement på Facebook der spørsmål legges ut som et innlegg. Dette kan brukes både til live nettundervisning og ved e-læring.
Gjør e-læringen interaktiv
Dette kan gjøres på forskjellige måter, og kommer an på hvilke verktøy eller plattformer du benytter deg av. Bruker du for eksempel Zoom kan du etter gjennomgang av fagstoff sende deltakerne inn i Breakout Rooms for å diskutere i mindre grupper.
Kahoot er en annen måte å få til interaktiv læring. Kahoot er en online plattform der du kan lage quizer som foregår online via en inngangskode. Her kan du la deltakerne være på lag eller hver for seg, og du kan dermed kombinere verktøy som Breakout Rooms og Kahoot for å skape en følelse av samarbeid i grupper. Dette kan være spesielt nyttig for online kurs for yngre deltakere.
Mentimeter er en mer interaktive type presentasjonsverktøy der deltakerne kommer inn på presentasjonen via en kode. Her kan man kjøre live avstemninger, lage ordskyer og få opp spørsmål fra deltakerne live på skjermen. Alt dette i tillegg til den vanlige formidlingen av fagstoff via tekst, bilder og videosnutter. Denne typen presentasjon kan fungere supert som en erstatning for PowerPoint under nettundervisning eller webinar.
Det kan være krevende nok å skulle overføre et opplegg fra klasserom til online. Og det å i tillegg gjøre det spennende og engasjerende for deltakerne ved hjelp av verktøy man ikke er kjent med, gjør det ekstra vanskelig. Vi håper disse tipsene kan gi deg noen tanker om hvordan å overføre kursene til online plattformer, samt hjelpe til å gjøre ditt online kurs mer engasjerende for dine deltakere! Trenger du en online plattform for dine kurs, og tenker at e-læring er veen å gå, kan FrontCore LMS være et godt alternativ for deg. Lær mer om FrontCore LMS her.
117 eksempelspørsmål
& best practice
- 117 eksempelspørsmål i ulike kategorier
- Hvordan oppnå høy responsrate
- Hvordan få tilbakemeldinger av høy kvalitet
- Hvordan effektivt samle inn evalueringer
Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:
Om FrontCore
Over 3700 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 20 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.
Få inn flere og bedre kursevalueringer
Tjenester
Relaterte artikler
LMS: Hva er det, og hvordan bruker man læringsplattformen?
Et LMS, også kjent som Learning Management System, er en læringsplattform for planlegging og levering av kurs og opplæring. Her får deltakere tilgang på digitale kurs som de kan ta når og hvor som helst. Som kurstilbyder kan du bruke programvaren til å skreddersy...
En ny versjon av LMS-et er her: mer fleksibelt, engasjerende og smartere enn noensinne
Oppgrader LMS-opplevelsen med en smartere og mer fleksibel plattform. Oppdag ny kurseditor, AI-verktøy, innebygde quizer og dashboards som forbedrer læring og engasjement. Klar for å ta opplæringen til neste nivå?
Effektiviser kursvirksomheten din med vår nye HubSpot-FrontCore-integrasjon
Gjør kursvirksomheten din mer effektiv med HubSpot-FrontCore-integrasjonen! Automatiser påmeldinger, synkroniser data og samle all kommunikasjon på ett sted. Oppdag hvordan integrasjonen kan forenkle din kursdrift og gi bedre resultater.
0 kommentarer