Blikkfanger

Slik kan du bruke nanolæring i opplæring

av | jul 7, 2025 | Læring

Kvinne sitter foran en dataskjerm og forklarer et emne mens hennes to kolleger står fremoverlent og lytter til henne

Har du opplevd utfordringer med å engasjere deltakere under kurs og sliter du med å holde på oppmerksomheten deres? Kanskje nanolæring, den mest fokuserte opplæringsmetoden tilgjengelig, kan stimulere oppmerksomhetsspennet til deltakerne og bidra til at dine kursoppdrag gir et større læringsutbytte. Her kan du lese om hva nanolæring er, og du kan få en forståelse av hvordan nanokurs fungerer i praksis. 

 

Hva er nanolæring? 

Nanolæring er en undervisningsmetode hvor man lager korte, lettfordøyelige leksjoner med engasjerende innhold som er tilpasset deltakernes behov. Hver leksjon tar form som konsentrert læring der man aktivt bruker ulike innholdsformater som stimulerer til engasjement og konsentrasjon. Det er hyppig brukt på arbeidsplasser som en del av videreutvikling og kompetansebygging. 

Nanolæring er en annen form for e-læring, men deler mange av de samme fordelene som digital læring har. Den store forskjellen ligger i de korte, intensive leksjonene som nanolæring er kjennetegnet av. 

 

Kjennetegn på nanolæring

  • Små leksjoner: Et emne eller modul er delt opp i små leksjoner.

     

  • Kort tidsramme: Hver leksjon varer mellom 15 sekunder og 2 minutter.
  • Et emne av gangen: Det blir gjennomgått et underemne hver leksjon.
     
  • Tilpasset læringsmetode: Innholdet og formatet er tilpasset den enkelte eleven eller deltakeren. 

 

Formålet med nanokurs 

Et nanokurs har som fokus å konsentrere seg på et emne i en modul, som er delt opp i flere leksjoner. Formålet er at man ønsker at deltakeren skal stryke sin kritiske tenkning innenfor en kort tidsramme. Det gir den enkelte deltakeren fleksibilitet i læring. 

Det har blitt en utbredt metode i kursing og opplæring i bedrifter, nettopp på grunn av det konsentrerte formatet. Dagens medarbeidere forventer og krever i økende grad muligheter for kompetansepåfyll som en integrert del av jobben. Dette sammenfaller med lederes behov for kunnskapsrike team som kan sikre bedriftens konkurransekraft i et dynamisk marked. 

For noen bedrifter eller ansatte appellerer ikke tradisjonelle, tidkrevende kursformater, enten fordi det er tidkrevende eller ressurskrevende. Med en stadig yngre generasjon på vei inn i arbeidslivet, øker dessuten behovet for mer fleksible, tilgjengelige og intensive læringsforløp som enkelt kan integreres i arbeidsdagen. Derfor kan nanokurs være et godt tilbud. 

 

Eksempel på nanolæring 

  • Overordnet emne: Modulen tar for seg ulike ledelsesstiler 
  • Hver leksjon: Fokus på kjennetegn av hver ledelsesstil 
    • Første leksjon: Introduksjon (1 minutt) 
    • Andre leksjon: Ledelsesstil 1 (1,5 minutter) 
    • Tredje leksjon: Ledelsesstil 2 (1,5 minutter) 
    • Fjerde leksjon: Ledelsesstil 3 (1,5 minutter) 
    • Siste leksjon: Oppsamling på hele modulen og alle tre ledelsesstiler (2 minutter) 
  • Format: Korte videoer i hver leksjon med oppsamlingsvideo i siste leksjon, som også oppsummerer hele modulen
  • Tid: Hver leksjon varer mellom 15 sekunder og 2 minutter

Prøv FrontCore's Learning Management System (LMS)

Som kurstilbyder kan du sette sammen engasjerende kurs i vårt LMS. Her får du et komplett kursredigeringsverktøy der du kan integrere videoer, bilder, tekst og quizer direkte i kursene dine, hvilket hever brukeropplevelsen. Verktøyet lar deg ikke bare effektivt administrere all din e-læring, men kan også integreres med FrontCore kursadministrasjon der du enkelt administrerer andre kurstyper, som oppmøtebaserte kurs eller direktesendte digitale kurs.

Formater som er brukt i nanolæring 

Video

Fokuserte videoer som varer opptil 3 minutter og forklarer et fenomen eller konsept, bidrar til at deltakeren forstår en funksjon eller ferdighet raskt og nøyaktig. Det kan være forklaringer, veiledninger eller animasjoner. Har du allerede noen opplæringsvideoer kan du vurdere å bryte dem ned i mindre snutter og levere dem i forskjellige leksjoner. 

 

Lyd 

Lydklipp som varer mellom 3 til 10 minutter kan stimulere dem som lærer best gjennom å lytte til noen andre forklare et konsept eller fenomen. Det er fleksibelt og praktisk. Har du en lengre podkast liggende kan du også klippe denne ned til mindre lydbiter. 

 

Bilder og animasjon 

Bilder og animasjon skal støtte opp om det tekstlige innholdet og vekke opplysningene som man formidler til deltakerne til live. Dette innebærer at det visuelle elementet i nanokurset har en stor innvirkning på å vekke og engasjere oppmerksomhetsspennet til deltakerne. Man kan for eksempel bruke infografikk som kombinerer tekst og bilde til å forklare et komplisert emne på en enklere måte. 

 

Tekst

Det tekstlige innholdet binder alle de andre formatene sammen og setter særlig det visuelle innholdet i en kontekst. Det er derfor viktig å velge ut den aller viktigste informasjonen og formidle denne på en konsis og forståelig måte. Tenk gjerne over hvordan målgruppen din aller helst vil engasjere med teksten og hvilken forutsetning de har for å forstå innholdet, for eksempel om de er nybegynnere eller har noe tidligere erfaring eller kunnskap om emnet. 

 

Slik legger du opp til nanolæring

Engasjement er nøkkelen til hvorfor nanolæring er en effektiv læringsmetode. Du skaper engasjement ved å ta i bruk forskjellige innholdsformater og ved å sørge for at læringsmateriellet som du presenterer er variert. Det aller viktigste når du prioriterer nanolæring, er å bruke engasjerende, intensive innholdsformater som pirrer interessen til deltakerne og holder dem interesserte. Det bør også være tilpasset deltakernes forventninger og at det innfrir deres behov. 

Få flere tips: Slik lager du et nettkurs 

Kolleger diskuterer et emne på kontor, hvor den ene mannen står oppreist, den andre sitter i en stol og kvinnen sitter på gulvet med en laptop på fanget

 

Forskjellen mellom nanolæring og mikrolæring

Nanolæring og mikrolæring deler mange av de samme kjennetegnene og funksjonene. Begge kursmetoder er kjennetegnet av et effektivt, intensivt og engasjerende forløp med stort fokus på bruke formater som video, bilde og quizzer. Det som skiller nanolæring fra mikrolæring er at leksjonene er mindre og enda mer intensive, der man på mange måter er enda mer avhengig av å bruke innholdsformatene på en enda mer bevisst måte. Man har mindre tid til å formidle det aller viktigste ved et emnet til deltakerne. 

 

Andre trender som rører seg i bransjen 

  • Mikrolæring – små og fokuserte leksjoner hvor modulene er større sammenlignet med nanolæring
  • Spillifisering – læring gjennom spillelementer som kan øke engasjementet
  • VR-læring – læring som simulerer realistiske problemstillinger
  • Maskinlæring – læring ved hjelp av kunstig intelligens og store språkmodeller 

 

Fordeler med nanolæring 

Læresentrert, fleksibel tilnærming til læring

Nanolæring legger opp til at man kan gjennomføre leksjonene i sitt eget tempo. Det er en såkalt individualisert læringsmetode som gir den enkelte deltakeren friheten til å legge opplæringsforløpet opp slik som den vil. Du kan for eksempel fordele modulene eller leksjonene jevnt gjennom året, eller sette av et par minutter hver dag i måneden og gjennomføre en leksjon om dagen. Dette gjør nanolæring fleksibelt og mulig å tilpasse etter egne behov. 

 

Læring som baserer seg på gjentakelse 

I nanokurs blir man eksponert for en strøm av opplysninger på en konsis og fokusert måte. Dette gir anledningen for å repetere et emne over tid, der man for eksempel blir guidet gjennom de forskjellige ledelsestypene og for hver nye leksjon får en kort forklaring på hvordan den gjeldende stilen skiller seg ut fra den forrige ledelsesstilen. Gjennom repetisjon fester kunnskap seg i langtidsminnet over tid. 

 

Tilpasset en moderne arbeidshverdag 

I en travel hverdag skal man både krysse av ting på to-do-listen, delta i møter og kanskje opprettholde et visst sosialt nivå. Samtidig er det ønske og i noen tilfeller et krav å videreutvikle seg i spesifikke evner eller få mer kunnskap. Nanokurs kan være nøkkelen til å rekke alt dette i en travel, moderne arbeidsdag. Vårt oppmerksomhetsvindu er nemlig smalt og vi lærer best i små doser, noe de konkrete leksjonene gjennom nanolæringen legger opp til. 

 

Målrettet læringsmetode 

Man jobber alene med leksjonene, men hvis man er del av et større team, har man muligheter for å koordinere leksjonene og gjennomføre modulen sammen fra start til slutt. Dette kan styrke motivasjonen i teamet til å fullføre leksjonene ved at man lærer den samme kunnskapen i sanntid. Samtidig kan man øke læringsutbyttet gjennom å snakke sammen om emnet løpende i for eksempel lunsjpauser eller ved kaffemaskinen.

 

Potensielle utfordringer ved nanolæring 

  • Læringen blir mindre interaktiv: Det er en individfokusert form for læring og man interagerer ikke med en kursinstruktør i forløpet. Man er derfor avhengig av å kunne jobbe selvstendig. Hvis man ønsker mer interaktive dialoger med kolleger eller andre, må man med andre ord selv ta ansvar for dette.

     

  • Ansvaret for læringsutbyttet ligger på seg selv: Det er ikke mulig å gjøre nanolæring og arbeidsoppgaver samtidig, som betyr at det fortsatt skal avsettes tid til opplæring. Det krever imidlertid mindre ressurser sammenlignet med tradisjonell e-læring.
  • Det kan være utfordrende ved komplekse emner: Det kan oppleves som utfordrende å tilegne seg komplekse ferdigheter eller lære om avanserte prosesser. 

 

Bruk digitale verktøy strategisk

Med FrontCore sin digitale læringsplattform kan du utforme kurs som kan tas hvor og når som helst, og integrere den med ditt system for kursadministrasjon for å administrere hele kurstilbudet ditt. Med solide verktøy og en klar bevissthet om hvordan du kan lære bort og oppmuntre til læring, kan opplæringsforløpet bli enda mer smidig. 

Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:

Four FrontCore Employees representing the FrontCore team

Om FrontCore

Over 3700 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 20 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.

Tjenester

Eline Hagene

Eline Hagene

Senior Marketing Manager

Relaterte artikler

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *