FrontCore logo
Blikkfanger

Voksenopplæringens rolle i det 21. århundret: En uunnværlig nøkkel

av | aug 30, 2019 | Læring

Mann og kvinne deltar i voksenopplæring

Eldre befolkning, økt digitalisering, endringer i sysselsettingen, høyt nivå av migrasjon og klimaendringer. Utfordringene i dagens Europa er mange, men ikke uløselige.

Hvordan kan voksenopplæring bidra til at vi får et kunnskapssamfunn som er i stand til å takle utfordringene vi har i vår tid?

I denne artikkelen presenterer vi noen av utfordringene vi allerede ser og vil se i framtidens Europa, samt hvordan voksenopplæringens transformative muligheter og fordeler vil kunne bidra til å løse disse utfordringene.

 

Pilikon lyseblåLes også: Er Norges system for voksenopplæring klar for framtidens utfordringer?

 

Utfordringer voksenopplæring kan løse

Så, hvilke europeiske utfordringer er det voksenopplæring kan bidra med å løse?

Det oppdaterte EAEA-manifestet 2019 skisserer fremtidens utfordringer i Europa der voksenopplæring kan spille en nøkkelrolle.

For det første: Vi ser et skifte i befolkningen. Folk blir stadig eldre og ønsker å være aktive og sunne lenger.

Økt digitalisering fører til stiller krav til nye ferdigheter og kompetanse for ansatte, borgere og forbrukere.

I land som har hatt betydelige endringer i sysselsettingen og som har få muligheter for omskolering, ser vi høy arbeidsledighet – spesielt blant de yngste og de eldste borgerne.

Europa har de siste årene møtt et høyt nivå av migrasjon, hvilket har medført store utfordringer for mange land. Disse utfordringene har ført til en splittet befolkning: Støttende europeiske borgere på den ene siden og en defensiv eller hatefull reaksjon av kritikere på den andre siden.

Til slutt en utfordring som ikke bare utgjør en enorm trussel for oss i Norge og i Europa: Klimaendringene og andre miljøutfordringer. Vi er nødt til å omstille oss for å oppnå mer bærekraftige økonomier, samfunn og livsstiler.

 

Voksenopplæringens muligheter og fordeler

EAEA-Manifestet skisserer ikke bare de nåværende europeiske utfordringene, men også den uformelle voksenopplæringens transformative muligheter og fordeler, samt hvilken kraft og glede læring kan gi.

Her er en infografikk som viser de europeiske utfordringene og hvordan voksenopplæring kan hjelpe til å løse disse:

Infografikk voksenopplæringens rolle i det 21. århundret

I tilfelle du ikke er en tilhenger av infografikker, får du også punktene servert i tekstformat:

 

1. Aktivt statsborgerskap og demokrati

Folk som deltar i voksenopplæring, deltar også mer i samfunnet ved å stemme, jobbe som frivillige eller ta aktive roller i samfunnet. Voksenopplæring er verktøyet for utvikling av kritisk tenkning.

 

2. Helse og velvære

Voksne som deltar i læringsaktiviteter har en sunnere livsstil og trives bedre med tilværelsen. Voksenopplæring bidrar til personlig utvikling og selvrealisering. Vårt samfunns helse er avhengig av livslang læring.

 

3. Livsferdigheter for enkeltpersoner

Voksenopplæring forvandler liv. Det gir nye jobbmuligheter, skaper veier til videre læring, aktiverer voksnes kunstneriske lidenskaper og bygger nye sosiale nettverk.

 

4. Sosial tilhørighet, egenkapital og likestilling

Voksenopplæring støtter større sosial mobilitet og utjevner samfunnsforskjeller. Voksenopplæring samler mennesker fra forskjellige veier og stadier av livet. Dette bidrar til demokrati og sosial fred.

 

5. Sysselsetting og arbeid

Læring på arbeidsplassen er en av hoveddriverne for at voksne deltar i livslang læring. Voksenopplæring øker innovasjon og produktiviteten hos ansatte, entreprenører og frivillige – hvilket gjør selskaper mer vellykkede.

 

6. Digitalisering

Voksenopplæring bidrar til å lukke det digitale gapet og gir enkeltpersoner digital kompetanse. Dette er nøkkelen til personlig utvikling, sysselsetting, sosial inkludering og aktivt medborgerskap.

 

7. Migrasjon og demografiske endringer

Språk- og samfunnsopplæring og interkulturell læring skaper inkluderende samfunn og kulturer. Seniorer som lærer er mer aktive, sunnere og jobber lengre. Intergenerasjonell læring gjør det mulig for eldre og de yngre å dra nytte av hverandres kunnskap.

 

8. Bærekraft

Voksenopplæring gir kompetanse, informasjon, debatteringsrom og kreativitet til å utvikle nye tilnærminger som er nødvendige for bærekraftig utvikling. Et paradigmeskifte er bare mulig gjennom kritiske, bevisste og innovative borgere.

 

9. Voksenopplæring og europeisk og internasjonal politikk

Voksenopplæring bidrar til de viktigste europeiske og internasjonale strategiene innen vekst, sysselsetting, innovasjon, egenkapital, sosialt samhold, aktivt medborgerskap, fattigdomsbekjempelse, klimaendringer, indre marked, migrasjon, fred og mer.

 

Ønsker du å lese om forskningen som ligger bak disse punktene, kan du lese hele EAEA manifestet med forskningsgrunnlaget her.

 

Voksenopplæring gir et innovativt, likestilt og bærekraftig samfunn

Vi har nå sett at Europa har en rekke utfordringer der voksenopplæring vil være en viktig del av løsningen. Voksnes læring er ikke bare fordelaktig for enkeltindividet, men også for hele samfunn og økonomier. Gjennom voksenopplæring kan vi få et mer innovativt, likestilt og bærekraftig samfunn der folk har ferdighetene og kunnskapen som trengs for å leve og jobbe sunt og produktivt, samt ta en aktiv del i kulturelle og borgelige aktiviter gjennom hele livsløpet.

Voksenopplæring er med andre ord en uunnværlig nøkkel som vi trenger for å løse de utfordringene Europa har i dag og vil ha i årene som kommer.

Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:

Del denne posten: 

FrontCore-teamet

Kort blå strek

Om FrontCore

Over 2600 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 18 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.

Få bedre grunnlag for beslutninger og strategiplanlegging

Tjenester

Vil du bli en bedre kurstilbyder?

Få innsikt, tips, idéer og inspirasjon rett i innboksen.

Spar opptil 61% tid brukt på kursadministrative oppgaver

Med FrontCore kan du automatisere prosessene dine og gjøre all kursadministrasjon på ett sted.

Forfatter: Eline Hagene

Forfatter: Eline Hagene

Marketing Manager

Eline produserer innhold for å hjelpe kurstilbydere og opplæringsansvarlige med å oppnå en mer effektiv og lønnsom hverdag. Hun har en bachelorgrad i markedsføringsledelse fra Handelshøskolen BI og er Inbound-sertifisert gjennom HubSpot Academy. Besøk Elines LinkedIn-profil her.

Hva er læring? Få tips til metoder som fremmer læring

Lær hvordan du kan forbedre kurs og undervisning ved å forstå hva som fremmer læring. Oppdag ulike læringsteorier og få praktiske råd for å skape engasjerende og effektive kursopplegg. Les våre beste tips for å organisere kurs som gir deltakerne et høyere læringsutbytte.

les mer