FrontCore logo
Blikkfanger

Slik ser kursmarkedet ut akkurat nå

av | sep 3, 2020 | Aktuelt

Kursmarkedet i august 2020

Vi er offisielt inne i årets første høstmåned og mange er allerede godt i gang med å arrangere og delta på sine første kurs etter sommeren.

Fra tidligere år vet vi at de første høstmånedene er høysesong for mange kurstyper. Samtidig vet vi at den pågående pandemien har ført til at 2020 på mange måter skiller seg fra andre år.

Så hvordan ser egentlig kursmarkedet ut akkurat nå?

Vi har tatt en dypdykk i vår statistikk, og her er resultatet.

P.S. Infografikken nedenfor er en forenklet oppsummering. Klikk her for å komme til mer utfyllende informasjon.

Infografikk statistikk kursmarkedet august 2020

Etterspørselssvigninger forårsaket av korona

Alle minnes dagen da regjeringen iverksatte de sterkeste og mest inngripende tiltakene noensinne i norsk fredstid. Men hvilken effekt hadde tiltakene på etterspørselen etter kurs? Og ser vi fortsatt den samme effekten i det norske markedet?

Først og fremst: 2020 startet med en god oppgang i antall kurssøkende på våre nettside. Trenden vedvarte nøyaktig frem til 12. mars, dagen tiltakene ble iverksatt. Tiltakene satte ikke bare en begrensning for hvilke type kurs som nå kunne gjennomføres, men reduserte også etterspørselen etter mange type oppmøtebaserte kurs. Folk ble naturlig nok redde for å utsette seg selv for smittefare.

Kort tid etter at helseminister Bent Høie erklærte at koronavirusepedemien var under kontroll, så vi en ny endring i trafikktallene. Nå begynte etterspørselen på ny å gå oppover. Skiftet i utviklingen kan kanskje forklares med at folk begynte å senke skuldrene. Eller kanskje var det hele et resultat av de at de mange permitterte og arbeidsløse nå ble nødt til å tilegne seg ny kunnskap? Eller at kurstilbyderene kastet seg rundt og klarte å tilby oppmøtebaserte kurs på nye, digitale måter?

Til tross for svingningene skapt av koronasituasjonen, ser vi totalt sett ingen merkbar nedgang i folk som leter etter kurs i 2020 sammenlignet med 2019. Det er gode nyheter for alle som tilbyr kurs i Norge.

 

Mest populære kategorier

Nå som vi har tatt en titt på svingningene skapt av korona, kan vi bevege oss over på hva som så langt har vært de mest populære kurskategoriene i august måned.

Her er topp 5 kategorier med mest trafikk i august 2020:

 • Dans for voksne
 • Svømmekurs for barn
 • Hobbykurs
 • Jegerprøven
 • IT-kurs

Vi ser også at yrkesrelaterte kategorier som har mye trafikk året rundt (som f.eks truckførerkurs og kurs for anleggsmaskinførere), fortsatt ligger i toppsjiktet. Det er også disse kategoriene som har høyest konverteringsfrekvens i august.

Selv om de overnevnte kategoriene har stor popularitet akkurat nå, betyr ikke det at andre kategorier er lite ettertraktet. Snarere tvert om. August måned er normalt sett en av de månedene i løpet av året der flest folk er på utkikk etter kurs. Og til tross for pandemien ser vi en oppadgående trend i år også.

 

Hvem leter etter kurs?

På Kursguiden ser vi en jevn fordeling mellom mannlige og kvinnelige kurssøkere. Av våre besøkende er 49,2% kvinner og 50,8% menn. Aldersfordelingen ser slik ut:

Aldersfordeling kursguiden.no august 2020

 

Hva søker de med?

59,2% leter etter kurs gjennom sin mobiltelefon. 38,4% søker på datamaskin og 2,4 søker på nettbrett.

De mest brukte nettleserne er:

 1. Chrome
 2. Safari
 3. Samsung Internet
 4. Edge
 5. Firefox

 

Hvor leter de etter kurs?

I disse byene leter flest folk etter kurs:

 1. Oslo
 2. Bergen
 3. Trondheim
 4. Stavanger
 5. Bærum

Det er verdt å merke seg at ikke alle leter etter kurs i samme by som de befinner seg i når de søker etter kurs. Men kanskje er det akkurat nå når reising ikke oppfordres at folk velger å lete etter kurs i sitt eget nærområde.

 

Når leter de etter kurs?

Folk leter etter kurs døgnet rundt. Likevel er det spesielt to tidsrom i løpet av dagen der betydelig flere folk er på jakt etter sitt drømmekurs:

 • Mellom 09 og 14 på hverdager
 • Mellom 19 og 22 på hverdager

Mandag er det flest søkere på jakt etter kurs. Nå i august så vi at også tirsdag og onsdag er dager der folk er aktive på leting. Lørdag stikker seg ut som den dagen der færrest leter etter kurs.

 

Sammenlign med dine egne data

For å få best mulig oversikt over markedet ditt er det lurt å sammenligne tall fra en rekke ulike kilder.

Det er dessuten verdt å merke seg at Kursguiden.no er en markedsplass med kurs i et bredt utvalg av kategorier. Tallene ovenfor er hentet ut av vårt eget system, samt fra Kursguiden.no’s Google Analytics-konto. De reflekterer derfor snitt på tvers av kategorier og er ikke spesifikke for de ulike kategoriene man finner på siden. Det betyr at statistikken ikke nødvendigvis reflekterer etterspørselen i den kategorien som dine kurs tilhører.

Dersom du markedsfører kursene dine på Kursguiden og ønsker statistikk spesifikk for din kategori og dine kurs, kan du finne dette under «Henvendelser og statistikk»-modulen i FrontCore.

Ønsker du å finne lignende statistikk fra din egen nettside kan du sjekke din nettsides egne Google Analytics-konto. Synes du det er vanskelig å tolke dataene i Google Analytics, kan du bruke Google Analytics Academy for å lære deg dette helt gratis.

Du kan også lære din målgruppe å kjenne ved å sjekke statistikken du får servert om følgerne dine i sosiale medier. Plattformer som LinkedIn, Facebook, Instagram og YouTube gir deg masse spennende data som du definitivt bør følge med på dersom du ikke allerede gjør dette.

Håper du synes det var spennende med et innblikk i dataene fra Norges ledende markedsplass for kurs. Dersom du ikke allerede annonserer kursene dine for de over 1 million kurssøkerne på Kursguiden, kan du kontakte oss her for å komme i gang allerede nå.

God kurssesong!

Likte du denne artikkelen? Ikke glem å dele den:

Ansatte i FrontCore

Kort blå strek

Om FrontCore

Over 3700 kurstilbydere benytter seg av løsninger fra FrontCore – og det er ikke uten grunn. FrontCore er nemlig et av Norges ledende kompetansemiljøer innen webmarkedsføring av kurs og skysystemer for kursadministrasjon. Med over 19 års erfaring fra kursbransjen og fingeren kontinuerlig på pulsen i markedet, hjelper vi kurstilbydere med å oppnå mer effektiv drift og høyere inntekter.

Få inn flere og bedre kursevalueringer

Tjenester

Eline Hagene

Eline Hagene

Senior Marketing Manager

Relaterte artikler

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *